szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Róna Dániel a Corvinus Politikatudományi Intézetének egyetemi tanársegédje, aki az elmúlt hónapokban az MSZP-Párbeszédet segítette tanácsaival. Vele csinált interjút a Magyar Narancs.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A mozgósításról és a magas részvételi adatokról Róna azt mondja, a „Medián pár nappal a választás előtt leírta, hogy a falvakban nagyon jól mozgósít a Fidesz, és annak ellenére nőtt a kormány támogatottsága, hogy nőtt a részvételi hajlandóság”. Sokan, köztük ő is azt gondolta, a magas részvétel az ellenzéknek kedvez, de nem így lett. A Fidesz a nagyjából 340 ezer új szavazóját a migránskampánynak köszönhette többek között az elemző szerint. Azonban hozzátette: „tudnám azt mondani, hogy a Fidesz szélsőjobboldali, de ezzel a kifejezéssel óvatosan kell bánni, mert a társadalom jelentős részét nem lehet szélsőjobboldali szavazónak nevezni”.

A kampány utolsó heteiben sorra bukkantak elő olyan ügyek, amik elvben ártottak a Fidesznek, botrányok és korrupciós ügyek, Róna úgy látja, több oka is van, amiért ezek nem ejtettek sebet a kormánypárton. „Egyrészt a jelenlegi médiahelyzet olyan, hogy az emberek jelentős részéhez nem jutottak el ezek a hírek, de valójában az ellenzék sem tudta őket kihasználni. Azonban én inkább hajlok arra, hogy a Fidesz sikeresen írta felül őket. Valószínűleg sokakat zavart, de a Fidesz olyan vehemenciával és hatékonysággal dobta be a saját témáit, hogy azok felülírták ezeket az ügyeket.”

A harmadik kétharmadot Róna szerint ugyanúgy fogja csinálni, mint eddig, nem változtat a bevált recepten. „Ha Orbán népszerűtlen intézkedéseket akar meghozni, azt vagy most, vagy az önkormányzati választások után kell megtennie. Nem azt mondom, hogy ugyanaz fog jönni, mint amit láttunk, de az valószínű, hogy ez a kommunikációs irány – hogy az ellenzéket Soros György ügynökeként állítja be, saját magát pedig úgy, mint akinek Magyarország az első – megmarad, mert működött.”

Az ellenzékről a szakértő úgy fogalmazott, az Együtt a legnagyobb, a Momentum a legkisebb vesztes. Róna korábban kiemelten foglalkozott a Jobbikkal, erről írta doktoriját, majd egy remek könyv formájában is kiadták a dolgozatot, most azt mondta a pártról:

Mi alapján mondhatjuk egy pártra vagy egy stratégiára, hogy megbukott? Az nem számít, hogy nekem tetszett-e. A legfontosabb ebből a szempontból, hogy a Jobbik-tagok mit gondolnak, mivel ők fogják eldönteni, ki lesz a következő elnök. Ami a választókat illeti: négy évvel ezelőtti szavazatarányát és szavazatszámát nagyjából megismételte a Jobbik. Leginkább azért tekinthető bukásnak ez mégis, mert a párt hatalmas elvárásokat támasztott önmagával szemben. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy egy olyan váltás beéréséhez, mint amilyet a Jobbik végrehajtott, mindig idő kell: a választóknak el kell hinniük, hogy ez a párt már nem rasszista, már nem náci.

Szerinte benne van a pakliban egy pártszakadás is, nehezen tudja elképzelni, hogy hosszú távon megfér egymás mellett Vona, Mirkóczki és Toroczkai. Ahogy az LMP-nél is hasonló a helyzet, ott Schiffer és Hadházy között feszül ellentét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni

14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni

Hajnali négyre hirdetett misét egy pap Szlovákiában

Hajnali négyre hirdetett misét egy pap Szlovákiában

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott