szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Interjút adott a Magyar Narancsnak Hódmezővásárhely független polgármestere, Márki-Zay Péter, akit az ellenzéki politika esélyeiről, valamint a mögöttünk hagyott választásról is kérdezett a lap újságírója. Márki-Zay szerint április 8-a óta érezhetően többen félnek, és most ugyan még Európa közepén vagyunk, de közben egyértelműen Oroszország felé tartunk.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A csütörtöki Magyar Narancsban megjelenő interjúban szóba került Márki-Zay Péter és Lázár János koránt sem rózsás viszonya, illetve az is, hogy a miniszter gyakorlatilag lehazaárulózta őt a választások után.

Márki-Zay azt mondta, nem valószínű, hogy kibékülnek Lázárral, mert ismeri őt, tudja, hogy haragtartó ember, de hozzátette, hogy többször is kezdeményezett vele találkozót, miután gratulált a győzelemhez. A meeting azonban ennek ellenére sem jött össze.

Arra a kérdésre, hogy hogyan áll a helyi Fidesz-frakcióval (a közgyűlésben óriási többsége van a Fidesznek), Márki-Zay azt mondta: nagy a frakciófegyelem, egységesen szavaznak, ahogy ezt a képviselők Lázárrál megbeszélték. Azt is mondta, hogy több kedves ismerőse is van köztük, és szerinte szomorú, hogy értelmiségi emberek is így behódolnak.

Az interjúban szóba került a félelem is, mire a polgármester úgy felelt: február 25-e óta Hódmezővásárhelyen sokan kevésbé félnek, és ez jó, az viszont szerinte katasztrófa, hogy április 8-a után többen elkezdtek újra rettegni.

Arról is beszél, hogy a kampány alatt többen sem mertek mellé állni, utána viszont voltak, akik vállalták, hogy segítenek neki, formálisan vagy informálisan. De olyan is akadt, akivel bár megbeszélték, hogy "jön ide a városházára dolgozni, de pár nappal a választás után bejelentette, hogy bocs, mégsem".

Márki-Zay szerint tartunk afelé, de ez még nem Oroszország, Európa közepén vagyunk.

(...) Itt nincsenek szovjet tankok, van internet, tehát a nyilvánosság erejével fel fogunk lépni az üldözött és megalázott emberekért. Sokan vagyunk, kitartunk egymás mellett, és ha nem ijedünk meg, akkor ez a rendszer épp ebbe fog belebukni

- fogalmazott Márki-Zay Péter.

A teljes interjút a csütörtöki Magyar Narancsban olvashatja el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint beteg demokráciának nevezte a magyart Vera Jourová

Megint beteg demokráciának nevezte a magyart Vera Jourová

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Hogyan éljünk együtt a fájdalmas érzéseinkkel?

Hogyan éljünk együtt a fájdalmas érzéseinkkel?