szerző:
hvg.hu

Interjút adott a Magyar Narancsnak Hódmezővásárhely független polgármestere, Márki-Zay Péter, akit az ellenzéki politika esélyeiről, valamint a mögöttünk hagyott választásról is kérdezett a lap újságírója. Márki-Zay szerint április 8-a óta érezhetően többen félnek, és most ugyan még Európa közepén vagyunk, de közben egyértelműen Oroszország felé tartunk.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A csütörtöki Magyar Narancsban megjelenő interjúban szóba került Márki-Zay Péter és Lázár János koránt sem rózsás viszonya, illetve az is, hogy a miniszter gyakorlatilag lehazaárulózta őt a választások után.

Márki-Zay azt mondta, nem valószínű, hogy kibékülnek Lázárral, mert ismeri őt, tudja, hogy haragtartó ember, de hozzátette, hogy többször is kezdeményezett vele találkozót, miután gratulált a győzelemhez. A meeting azonban ennek ellenére sem jött össze.

Arra a kérdésre, hogy hogyan áll a helyi Fidesz-frakcióval (a közgyűlésben óriási többsége van a Fidesznek), Márki-Zay azt mondta: nagy a frakciófegyelem, egységesen szavaznak, ahogy ezt a képviselők Lázárrál megbeszélték. Azt is mondta, hogy több kedves ismerőse is van köztük, és szerinte szomorú, hogy értelmiségi emberek is így behódolnak.

Az interjúban szóba került a félelem is, mire a polgármester úgy felelt: február 25-e óta Hódmezővásárhelyen sokan kevésbé félnek, és ez jó, az viszont szerinte katasztrófa, hogy április 8-a után többen elkezdtek újra rettegni.

Arról is beszél, hogy a kampány alatt többen sem mertek mellé állni, utána viszont voltak, akik vállalták, hogy segítenek neki, formálisan vagy informálisan. De olyan is akadt, akivel bár megbeszélték, hogy "jön ide a városházára dolgozni, de pár nappal a választás után bejelentette, hogy bocs, mégsem".

Márki-Zay szerint tartunk afelé, de ez még nem Oroszország, Európa közepén vagyunk.

(...) Itt nincsenek szovjet tankok, van internet, tehát a nyilvánosság erejével fel fogunk lépni az üldözött és megalázott emberekért. Sokan vagyunk, kitartunk egymás mellett, és ha nem ijedünk meg, akkor ez a rendszer épp ebbe fog belebukni

- fogalmazott Márki-Zay Péter.

A teljes interjút a csütörtöki Magyar Narancsban olvashatja el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!