szerző:
hvg.hu

Lehet mobilalkalmazásban hirdetni, hogy van egy szabad hely a kocsidban a választás napján.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Április 8-án elektronikus úton nyújtott be valaki kifogást a Nemzeti Választási Bizottsághoz, miután Fekete-Győr András április 7-én, pártja kampányzáróján azt mondta: „Ezt a rendszert olyan intézkedésekkel lehet legyőzni, hogy például telekocsi applikációt fejlesztünk azoknak a szavazóknak, akiket segíteni szeretnénk, hogy eljussanak a szavazó urnákhoz.”

A telekocsis Momentum-appról mi is írtunk, olvassák el, kattintsanak. Előtte videót is közzétett a párt, ebben is szó volt a Momentour-ról, a telekocsis appról. A kifogás benyújtója szerint a Mozgalom a felhívások közzétételével és az applikáció működtetésével folyamatosan megsértette az olyan alapelveket, mint a választás tisztasága.

Az NVB megállapította, hogy „nem minősül választási kampánynak a választási szervek tevékenysége, az állampolgárok – mint magánszemélyek – közötti személyes kommunikáció, függetlenül annak tartalmától és formájától”. Nem látták igazoltnak azt, hogy a „Momentour” alkalmazás és annak népszerűsítése sértené a vonatkozó jogszabályokat.

Az NVB-döntés elleni felülvizsgálati kérelem a Kúria elé került, de megállapították, hogy a felülvizsgálati kérelem nem volt alapos. Rögzítették azt is, hogy „helyesen utalt az NVB arra, hogy a választójog gyakorlása megkönnyítéséhez a választási szerveken túl bárki segítségét igénybe lehet venni. Ez lehet mozgó urna igénylés, de a választópolgár szavazóhelyiségbe eljuttatása, szállítása is, kivéve az autóbuszt. A kifogás tárgyává tett alkalmazás magánszemélyek egymás közti kommunikációját általában segítette. Nem merült fel, illetve nem került előterjesztésre olyan bizonyíték, amely a jelölő szervezet részéről szavazóhelyiségbe történő szállításra tett volna ígéretet, ahhoz biztosított volna járművet, vagy konkrét szavazókört jelölt volna meg a szállítás céljául. A szavazóhelyiséghez történő szállítás megszervezését a választópolgárok maguk végezték, nem az applikáció szolgáltatója, a Mozgalom.”

(Kúria)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három megyében is sok hó jöhet

Három megyében is sok hó jöhet

Három év múlva jön a következő népszámlálás

Három év múlva jön a következő népszámlálás

Ma sem kímél minket az időjárás

Ma sem kímél minket az időjárás

Leválthatják a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost

Leválthatják a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost

Amerika nem adott volna menedékjogot Gruevszkinek

Amerika nem adott volna menedékjogot Gruevszkinek

Károly herceg kitüntette Hugh Laurie-t

Károly herceg kitüntette Hugh Laurie-t