szerző:
T. R.

Lázár János hétfőn elmegy Orbánhoz, de már most bejelentette, befejezte a munkát a Miniszterelnökség élén, és a jövőben nem akar kormánytag lenni, visszatér a hódmezővásárhelyi választókerületébe. A leköszönő minisztert azonban megelőzte Orbán, ő már péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, átalakítja a Miniszterelnökséget.

A hódmezővásárhelyi Rádió 7 Napraforgó című műsorát szemléző Index azt írja, Lázár nem kíván többé kormánytag lenni. A miniszterelnök 2014-ben négy évre kérte fel a Miniszterelnökség vezetésére, ami most lejárt, így Hódmezővásárhely egykori polgármestere a választókerületére koncentrálhat, azzal együtt – vagy éppen azért –, hogy a várost a Fidesz nemrég elbukta, azt ugyanis a független, de az ellenzék által támogatott Márki-Zay Péter vezeti.

Ezt a munkát elvégeztem, kerek egésznek tekintem – mondta Lázár.

A Miniszterelnökségről azt mondta a rádióban, büszke arra, amit létrehoztak, szerinte ott a legerősebb a csapat, a legkiválóbb tisztviselők dolgoznak ott. A helyi Promenád című lap is beszámolt Lázár visszatéréséről. Ők azt emelik ki, Lázár nemcsak a munkájában, hanem az egész életében változást tervez.

Az elmúlt időszakban felértékelődött bennem, hogy Budapesten és a kormányon kívül is van élet. Én a választóimnak tartozom hűséggel, főleg egy ekkora csata után. Velük szeretném megerősíteni az együttműködést, és a két munka nem összeegyeztethető.

©

A rádióadásban arról is beszélt, hogy a választóival való együttműködést szeretné erősíteni, bármit is jelentsen ez. De arra is utalt, hogy visszavonulása csak átmeneti, a következő négy évre vonatkozik. „Nem azért, mert az országgal kapcsolatban ne lenne, tudásom, elképzelésem, ambícióim, de sokat kell még tanulnom a választóktól, hogy mi a magyar valóság.” Ő is utalt arra, hogy sok ideje van még tanulni, hiszen 10 év múlva is csak 53, 20 év múlva 63 éves lesz. A negyedik kormányfői ciklusát kezdő Orbán Viktor egyébként 54 éves, ebből a szempontból Lázár egy új politikai generáció tagja.

Lázár és Orbán hétfőn találkoznak, ahogy fent jeleztük, a leköszönő miniszter azt mondta a vásárhelyi rádióban, a miniszterelnöknek személyes joga meghatározni a kormányzati struktúrát és hozzá kiválogatni a személyeket. Közelgő találkozójukról annyit mondott, ott a miniszterelnök mond valamit, és a meghívott is hozzáteszi a magáét, tehát Lázár szavaival: kettőn áll a vásár. Kérdésre, hogy elfogadna-e más pozíciót, Lázár azt válaszolta, hogy ez „nem így működik, ez nem piac”. Arról azonban nem ki lehet az utódja, de azt üzente neki:

én 112 kormányinfót tartottam, hajrá!.

A parlamenti választás éjszakáján a Hódmezővásárhelyen egyéni mandátuma elnyerését ünneplő Lázár János még azzal utasította el az újságírói kérdéseket, hogy "majd a Kormányinfón" feltehetik azokat. Erre azonban már nem fog sor kerülni.

Péntek reggel Orbán azt mondta a Kossuth rádióban, hogy az új kormányban lesznek régi arcok, de sok lesz az új ember is, a legnagyobb változás pedig "az agyközpontban, a Miniszterelnökségen" várható. Azt még nem tudta megmondani, mikorra áll fel az új kormány, de azt hangsúlyozta, hogy szeretné, ha még a nyári szünet előtt elfogadná az új költségvetést az Országgyűlést. Emiatt már egyeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, aki a helyén marad az új kormányban is. (Időközben Orbán hivatalosan is felkérte Vargát, hogy folytassa.)

Korábban a hvg.hu is foglalkozott Lázár visszavonulásával, amikor tavaly ősszel először röppent fel a hír, hogy visszavonulhat a miniszter, akkor azt írtuk, Lázár csak időlegesen vonhatja ki magát a politikai csatározások első sorából.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"

"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér