szerző:
HVG

Április 8-a után megtörtént az, amire a választások előtt semmi esély nem mutatkozott, egy asztalhoz ült az összes ellenzéki párt, közte a Jobbik és a DK is. Vezér még nem látszik, csak az, hogy javában zajlik az útkeresés. A csütörtökön megjelenő HVG címlapsztorija.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az ellenzéki térfélről egyedül Vona Gábor volt az, aki lemondásával nemcsak gesztust gyakorolt, hanem háttérbe is vonult, és azóta minimálisra csökkentette nyilvános megszólalásait. Azonban a pártból sokan nem hiszik, hogy valójában eltávolodást is jelentene lemondása, maradhat a háttérben, mint Schiffer András az LMP-ben.

Az MSZP háza tájáról a köldöknézés az, ami eljut a nagy nyilvánosságig mostanában, a volt elnökök pártja elnökválasztás előtt. Nevekről már hallani, lehet, egy volt elnökből leendő lesz, de Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan is rajthoz állhat. Közben a párt egy képviselőt átadott a bejutó Párbeszéd-képviselőknek, akik megkapják Bősz Anettet is a frakcióba, így plusz tízmilliókhoz juthatnak.

Az LMP pedig mintha változtatni akarna különutas politikáján, de erre csak a választások után döbbentek rá, előtte mereven ragaszkodtak hozzá. Kezdeményezték, hogy az öt ellenzéki párt közös parlamenti stratégiát dolgozzon ki, aminek a vége akár a bojkott is lehet. A felszín alatt azonban háborog a párt, volt már tettlegességig fajuló vita, fegyelmi eljárás és lemondás is az LMP-ben.

Az ellenzék most vezért keres, és hiába látják ezt sokan Hódmezővásárhely független polgármesterében, Márki-Zay Péterben, ő azt mondta, 200 kilométerre a fővárostól nem tud az lenni. De a több tízezer, van, hogy százezer embert megmozgató demonstrációk kikényszeríthetik az ellenzék megújulását – mind szervezeti, mind személyi szinten.

Részletekért keresse a csütörtökön megjelenő HVG-t. Érdemes.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Rossz hír ez Macedóniának"

"Rossz hír ez Macedóniának"

Most épp 300 millióért vesz festményeket a jegybank

Most épp 300 millióért vesz festményeket a jegybank

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra

Gruevszki unokatestvére már nem volt olyan szerencsés, mint a volt macedón kormányfő

Gruevszki unokatestvére már nem volt olyan szerencsés, mint a volt macedón kormányfő

Nem lesz, aki kiszolgáljon karácsonykor: 10 ezer eladó hiányzik

Nem lesz, aki kiszolgáljon karácsonykor: 10 ezer eladó hiányzik

Megfejtették a vombatok kocka alakú ürülékének titkát – érdekesebb, mint gondolná

Megfejtették a vombatok kocka alakú ürülékének titkát – érdekesebb, mint gondolná