szerző:
hvg.hu

Ha vissza lehetne forgatni az időt, ha most lenne a kampány hajrája, nem engedné olyan könnyen veszni hagyni a teljes koordinációt - mondta Szél Bernadett az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Kőkeményen megpróbálták leverni rajtuk, hogy nem jött össze a baloldali összefogás, egy ideig nem tudta úgy bekapcsolni a tévét, hogy ne az folyjon belőle, hogy az LMP a hibás, a felelős ezért. A választási vereség azonban nem ezen múlt, hanem azon, hogy meghiúsult a teljes koordináció - mondta Baló Györgynek az LMP társ nélkül maradt társelnöke.

A számításaik szerint, ha mindenhol csupán egy ellenzéki állt volna szemben a kormánypártok jelöltjével, akkor meg lehetett volna őket szorongatni. Állítja, ők próbálták is elérni a teljes koordinációt, amikor azonban világossá vált számára, hogy ez nem fog megvalósulni - és nincs az a benzinkutas találkozó, ami ezen változtatni tudna -, kármentésbe fogtak. Arra viszont már kevés idő maradt.

Arra a felvetésre, hogy ha az LMP-sek vidéken visszalépnek, a kormánypártok nem szereztek volna kétharmados többséget, mert a Jobbiknak beesett volna két egyéni mandátum, öt budapesti visszalépéssel pedig öt baloldali képviselői hely elnyerésére lett volna esély, úgy reagált: "Önnek mindenben igaza van. De ugyanezt a kérdést más pártoknak is fel kellene tenni. A fő probléma szerintem az volt, hogy túl későn kezdődtek a tárgyalások, és aztán erről szólt a média. Hatalmas hiba volt, hogy a kampány utolsó arany heteiben, amikor még nagyon sok bizonytalan embert meg lehet arról győzni, hogy jöjjön el szavazni, egy nagy csetepaté ment a médiában, és ezt nem mi gerjesztettük. Mi inkább az áldozatai voltunk ennek."

Hozzátette azt is, hogy vidéken történtek visszalépések, mégsem sikerült nyernie az ellenzéki jelölteknek. A jelen állás szerint - bár az ő választókerületében feltárt visszásságokat már a Kúria elé vitte - ő sem tudott, bár inkább leharapná a nyelvét, minthogy más pártokat hibáztasson azért, amiért indulni akartak a választásokon. "Ilyet még soha nem csinált senki korábban, ez egy új politikai helyzet volt, hogy versenyhez szoktatott pártoknak együttműködést kellett keresniük egymással" - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy az LMP-s politikusok visszalépése egyéni kezdeményezés volt-e, valóban nem engedélyezték ezt számukra, azt mondta: szervezni kellett volna egy olyan kongresszust, amelyen tisztázzák ezt a kérdést. Szerinte a párt Országos Politikai Tanácsa egyértelmű döntést hozott erről: ha mindenki benne van a koordinációban, akkor indulhatnak a tárgyalások. Emellett az országos elnökség is tárgyalt erről, ám valódi felhatalmazása a kongresszusnak lett volna. Ezért is indultak fegyelmi eljárások a párt több tagja ellen.

A hogyan továbbról azt mondta, hogy a választási vereség után hatalmas volt a feszültség a pártban, amelyben most a sorok rendezése zajlik. Ennek keretében egy hónap múlva előrehozott tisztújítást tartanak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Szél Bernadett: "Nem fogok megfutamodni, nem félek Orbántól"

Az LMP társelnöke szerint Orbán azt játssza, hogy civilizációk harca zajlik, miközben a valós probléma az, hogy a magyar iskolákban nincsen fűtés. Korábban arról beszélt, hogy attól tart, a miniszterelnök börtönbe zárja, most azt mondja, mivel intenzív ellenzéki tevékenységre készül, minden benne van a pakliban.

Marabu FékNyúz: Mészárlás

Marabu FékNyúz: Mészárlás

Munkásszállóvá alakították az iskolát egy vasi faluban

Munkásszállóvá alakították az iskolát egy vasi faluban

Magyarul is nézhető a vicces holland műsor, amelyben Orbán és a Sargentini-jelentés a téma – videó

Magyarul is nézhető a vicces holland műsor, amelyben Orbán és a Sargentini-jelentés a téma – videó

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Most egy ketrecharcos élőzött autózás közben, nem lett szép vége – videó

Most egy ketrecharcos élőzött autózás közben, nem lett szép vége – videó

Félmilliárd a kormánytól Áder János alapítványának

Félmilliárd a kormánytól Áder János alapítványának