szerző:
hvg.hu

Ha vissza lehetne forgatni az időt, ha most lenne a kampány hajrája, nem engedné olyan könnyen veszni hagyni a teljes koordinációt - mondta Szél Bernadett az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Kőkeményen megpróbálták leverni rajtuk, hogy nem jött össze a baloldali összefogás, egy ideig nem tudta úgy bekapcsolni a tévét, hogy ne az folyjon belőle, hogy az LMP a hibás, a felelős ezért. A választási vereség azonban nem ezen múlt, hanem azon, hogy meghiúsult a teljes koordináció - mondta Baló Györgynek az LMP társ nélkül maradt társelnöke.

A számításaik szerint, ha mindenhol csupán egy ellenzéki állt volna szemben a kormánypártok jelöltjével, akkor meg lehetett volna őket szorongatni. Állítja, ők próbálták is elérni a teljes koordinációt, amikor azonban világossá vált számára, hogy ez nem fog megvalósulni - és nincs az a benzinkutas találkozó, ami ezen változtatni tudna -, kármentésbe fogtak. Arra viszont már kevés idő maradt.

Arra a felvetésre, hogy ha az LMP-sek vidéken visszalépnek, a kormánypártok nem szereztek volna kétharmados többséget, mert a Jobbiknak beesett volna két egyéni mandátum, öt budapesti visszalépéssel pedig öt baloldali képviselői hely elnyerésére lett volna esély, úgy reagált: "Önnek mindenben igaza van. De ugyanezt a kérdést más pártoknak is fel kellene tenni. A fő probléma szerintem az volt, hogy túl későn kezdődtek a tárgyalások, és aztán erről szólt a média. Hatalmas hiba volt, hogy a kampány utolsó arany heteiben, amikor még nagyon sok bizonytalan embert meg lehet arról győzni, hogy jöjjön el szavazni, egy nagy csetepaté ment a médiában, és ezt nem mi gerjesztettük. Mi inkább az áldozatai voltunk ennek."

Hozzátette azt is, hogy vidéken történtek visszalépések, mégsem sikerült nyernie az ellenzéki jelölteknek. A jelen állás szerint - bár az ő választókerületében feltárt visszásságokat már a Kúria elé vitte - ő sem tudott, bár inkább leharapná a nyelvét, minthogy más pártokat hibáztasson azért, amiért indulni akartak a választásokon. "Ilyet még soha nem csinált senki korábban, ez egy új politikai helyzet volt, hogy versenyhez szoktatott pártoknak együttműködést kellett keresniük egymással" - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy az LMP-s politikusok visszalépése egyéni kezdeményezés volt-e, valóban nem engedélyezték ezt számukra, azt mondta: szervezni kellett volna egy olyan kongresszust, amelyen tisztázzák ezt a kérdést. Szerinte a párt Országos Politikai Tanácsa egyértelmű döntést hozott erről: ha mindenki benne van a koordinációban, akkor indulhatnak a tárgyalások. Emellett az országos elnökség is tárgyalt erről, ám valódi felhatalmazása a kongresszusnak lett volna. Ezért is indultak fegyelmi eljárások a párt több tagja ellen.

A hogyan továbbról azt mondta, hogy a választási vereség után hatalmas volt a feszültség a pártban, amelyben most a sorok rendezése zajlik. Ennek keretében egy hónap múlva előrehozott tisztújítást tartanak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Itthon

Szél Bernadett: "Nem fogok megfutamodni, nem félek Orbántól"

Az LMP társelnöke szerint Orbán azt játssza, hogy civilizációk harca zajlik, miközben a valós probléma az, hogy a magyar iskolákban nincsen fűtés. Korábban arról beszélt, hogy attól tart, a miniszterelnök börtönbe zárja, most azt mondja, mivel intenzív ellenzéki tevékenységre készül, minden benne van a pakliban.

A gimisek és a nyugdíjasok is örülhetnek a Telekom újításának

A gimisek és a nyugdíjasok is örülhetnek a Telekom újításának

Tiszta ráfizetés Putyinnak az öt éve elfoglalt Krím, de semmiért sem adná vissza

Tiszta ráfizetés Putyinnak az öt éve elfoglalt Krím, de semmiért sem adná vissza

A pápa elfogadta a gyerekmolesztálási botrányába keveredett érsek lemondását

A pápa elfogadta a gyerekmolesztálási botrányába keveredett érsek lemondását

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Megtarthatja az ötmilliót a Szögi Lajost meglincselő férfi?

Megtarthatja az ötmilliót a Szögi Lajost meglincselő férfi?

Nem hallgatott tanácsadóira, és jól tette, így nyert választást

Nem hallgatott tanácsadóira, és jól tette, így nyert választást