szerző:
hvg.hu

A győzelemhez szerinte nemcsak a migráció témájának, hanem az ország gazdasági eredményeinek is köze van.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Interjút adott a Magyar Hírlapnak Szili Katalin, a miniszterelnöki megbízottat elsősorban a mögöttünk hagyott választásokról kérdezte a lap.

Arra a kérdésre, hogy mit szól a Fidesz újabb kétharmados győzelméhez, Szili azt mondta, hogy “őszintén szólva nem lepett meg. Korábban a környezetemben többször beszéltem arról, hogy szerintem a vidék Magyarországa dönti majd el a választást, és ez így is történt. A társadalom bölcsen döntött, hiszen a biztonságra, a nemzeti érdekek szem előtt tartására szavazott a kozmopolita, a globális érdekeket kiszolgáló felfogás helyett.”

Szili szerint a választás arról is szólt, “hogy leváltotta az ellenzéket, amely kizárólag önmagával, a saját pozicionálásával volt elfoglalva, tartalmi mondanivalója, saját víziója nem volt”.

A politikus szerint a győzelem nem csak a migráció témájának volt köszönhető, “az ország gazdasági eredményei ugyanolyan meggyőzőek voltak”, azok szerinte ugyanúgy “a biztonságot garantálták, mint a kormány migrációs politikája”.

A közelmúltban Londonban jártam egy rendezvényen, ahol volt alkalmam kint élő magyarokkal beszélgetni. Többen odajöttek hozzám és elmondták, hogy egyedül vagy a családjukkal visszaköltöznek Magyarországra, mivel Londonban sincs kolbászból a kerítés, és látva a magyar gazdasági fejlődést, úgy gondolják, hogy itthon lesz meg a létbiztonságuk

– mondta még Szili.

A levélszavatokról szóló bírálatokra úgy reagált, hogy “ebben a kérdésben különbséget kell tenni, hiszen az, akinek van magyarországi lakcíme, egyéni jelöltre és listára szavazhat, míg a magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli magyarok csak listára. Az ellenzéki pártok ne emiatt siránkozzanak, hanem mondjanak alternatívát. Az ugyanis nem javaslat, hogy a jelenlegi eljárást, illetve szabályozást kritizálják.”

Arra, hogy sok politikus szerint a mostani kampány az eddigi legszínvonaltalanabb volt, Szili azt mondta,

Valóban, a mostani kampány alulmúlhatatlan volt

Az MSZP választáson elért eredményéről szólva azt mondta, “az MSZP ismét bebizonyította, hogy olyan, mint a Bourbonok: semmit sem tanul és semmit sem felejt. Inkább 'kipiszkálta' a saját Botka Lászlóját, és helyette egy idegenlégióst hozott Karácsony Gergely személyében, akinek a pártját aztán a saját kárára becipelte a Parlamentbe“.

Szili azt is mondta, hogy ha ha érkezik egy felkérés, szívesen vállal feladatot az új kormányban is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Nem félünk a trolloktól – jön az őszi Margó fesztivál

Nem félünk a trolloktól – jön az őszi Margó fesztivál

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Csak leshetnek az androidosok a legújabb iPhone-os hírt hallva

Csak leshetnek az androidosok a legújabb iPhone-os hírt hallva

A dohánycégekkel gyűjtetne csikket az EP

A dohánycégekkel gyűjtetne csikket az EP

Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg

Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg