szerző:
hvg.hu

Nem kevés azbeszt van az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) épületében, akad helyiség, ahol csak védőfelszerelésben ajánlott tartózkodni. Akkor is csak rövid ideig.

Az Átlátszó ír az azbesztveszélyről, szerinte van olyan helyiség, amelyet teljesen le kellene zárni. A lap a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége előzetes szakvéleményét idézi. A dokumentumot a könyvtár rendelte meg, ebben az áll, hogy: „egészségre veszélytelen azbeszt mennyiséget még semmilyen tudományos vizsgálat sem állapított meg”. A lap birtokába került dokumentum szerint a könyvtár azért odázná el az épület nyolcadik emeletének teljes azbesztmentesítését, mert mérték ugyan az azbesztmennyiséget, de nem éri el az egészségügyi határértéket a porban szálló szennyezés.

Az azbeszttartalmú födém alatt, a nyolcadik emeleten a tervek szerint többtucatnyi munkaállomást alakítanának ki, digitalizálnának ott. A szakvéleményben ecsetelték az azbeszt általános kedvezőtlen egészségügyi hatásait, leírták, hogy január közepén járták be az érintett területeket, a jelenlegi gépészeti teret, büfégalériát, szellőző-gépházat.

©

Megállapítják: „a déli és az északi gépház keleti oldalán megtekintett, vakolattal nem rendelkező, látszó azbeszttartalmú szigetelőanyagok olyan mértékben elvesztették a szilárdságukat, hogy sok helyen külső behatás – huzat, épületrezgés – nélkül is leesnek a földre, onnan pedig a légmozgásoktól irányítottan juthatnak el az épület különböző részeibe”. A legrosszabb a szellőző-gépházban a helyzet, itt már látszik a falfelület, az azbeszt lehullott. Ez a gépház nem üzemel, a vizsgálók szerint a helyiséget le kellene zárni.

A jelenlegi helyzet az idő múlásával csak kedvezőtlenül változhat. (…) A szakszerű, az érvényes szabályozás szerint is elfogadható beavatkozásra csak egy lehetőség van: az előírások szerinti azbesztmentesítés” – áll a 2018 január 25-én kelt dokumentumban. Azt nem tudni, mi az OSZK véleménye, mert nem válaszoltak az Átlátszó kérdéseire.

(Átlátszó)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bécsben örömmel várják a CEU-t

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Családapák álma: 735 lóerővel búcsúzik az Audi RS6 kombi

Családapák álma: 735 lóerővel búcsúzik az Audi RS6 kombi

Autóversenyzőnek öltözne? Nem lesz olcsó mulatság

Autóversenyzőnek öltözne? Nem lesz olcsó mulatság

Így kapcsolnak le egy korrupt roszatomost tízmillió forintnyi kenőpénz átadása közben – videó

Így kapcsolnak le egy korrupt roszatomost tízmillió forintnyi kenőpénz átadása közben – videó

Jegyezze fel a dátumot: három új Nokia-telefon is érkezhet, köztük egy 5 kamerás

Jegyezze fel a dátumot: három új Nokia-telefon is érkezhet, köztük egy 5 kamerás

Megfejtették a vombatok kocka alakú ürülékének titkát – érdekesebb, mint gondolná

Megfejtették a vombatok kocka alakú ürülékének titkát – érdekesebb, mint gondolná