szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világgazdasági válság, pénzpiac, EU – ilyen feladatokat is kaptak a diákok az idei emelt szintű történelemérettségin.

Érettségi 2018
Élete első igazán komoly vizsgája vár 73 ezer végzős középiskolásra: május 7-től (a nemzetiségi nyelvi írásbelikkel valójában május 4-től) tart a tavaszi érettségi nagymenet. A tét nagy, az írásbelik, szóbelik eredményétől függ, kik kezdhetik el az egyetemet ősszel, és kik szorulnak ki a felsőoktatásból. Oktatási portálunkkal, az eduline.hu-val beszámolunk a legfontosabb hírekről.
Friss cikkek a témában

Több mint 74 ezer diák adott számot tudásáról közép- és emelt szinten a szerdai történelem írásbeli érettségi vizsgákon. A középszintű vizsga részleteiről itt írtunk bővebben.

Az emelt szintű írásbeli feladatai között a világgazdasági válságról szóló is szerepelt, ehhez a diákok több forrást és egy karikatúrát is kaptak – írja az Eduline. A lap szerint több rövidebb feladat volt az 1848 előtti időszakból is, ezekhez szintúgy sok forrást elemezhettek a vizsgázók. Emellett igaz-hamis feladatot is meg kellett oldaniuk.

A rövid esszék között XIV. Lajossal és Mussolini külpolitikájával foglalkozó is volt, a komplex esszéknél pedig I. (Szent) István és Nagy Károly politikáját kellett összehasonlítaniuk a vizsgázóknak.

A második részben a reneszánszról volt szó, valamint a magyar-török együttélésről a XVI. században, de ezeken kívül a XX. század földbirtokviszonyait is ismerniük kellett az érettségizőknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit jelentenek a ruhacímkéken lévő, "fenntartható" jelölések?

Mit jelentenek a ruhacímkéken lévő, "fenntartható" jelölések?

Mínusz 20 fokot mértek a Bakonyban

Mínusz 20 fokot mértek a Bakonyban

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung