szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sem a rövid válaszokat igénylő feladatok, sem a kifejtősek nem érhették meglepetésként a diákokat, akik szerdán középszintű történelemérettségit írtak.

Érettségi 2018
Élete első igazán komoly vizsgája vár 73 ezer végzős középiskolásra: május 7-től (a nemzetiségi nyelvi írásbelikkel valójában május 4-től) tart a tavaszi érettségi nagymenet. A tét nagy, az írásbelik, szóbelik eredményétől függ, kik kezdhetik el az egyetemet ősszel, és kik szorulnak ki a felsőoktatásból. Oktatási portálunkkal, az eduline.hu-val beszámolunk a legfontosabb hírekről.
Friss cikkek a témában

Ahogy arról az Eduline beszámolója alapján már írtunk, a diákoknak az ipari forradalomról vagy a keleti blokk gazdaságáról kellett röviden, a XVIII. századi magyarországi etnikai változásokról vagy a nyilas rémuralomról kellett hosszan írniuk az érettségi kifejtős részében. Az oktatási portálnak nyilatkozó szaktanár szerint a feladatok klasszikus témákat érintenek, meglepetést semmilyen szempontból nem okozhattak.

Szabó Roland, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium magyar-történelem szakos tanára, az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének megbízott oktatója szerint az ipari forradalommal kapcsolatos esszénél kulcsa az volt, hogy a táblázatban látható szénbányászati mennyiségnövekedést, ami egyensúlyban van a nyersvastermelés gyors növekedésével, mely találmányok okozta ipari és gazdasági robbanás ösztönözte.

A másik, a keleti gazdasági blokkról szóló feladatban a forrás alapján arra kellett rámutatni, hogy a szovjet rendszer milyen nagy mértékben befolyásolta a blokkhoz tartozó kisországok gazdasági berendezkedését, esetleg utalni arra, hogy ez milyen következményekkel járt.

A magyarországi etnikai változásokról szóló feladatot választóknak esszéjüket három fontos kérdés köré kellett csoportosítani: mérleget kellett adniuk a török kornak, az ez utáni betelepítés és belső migráció folyamatáról, valamint a nemzetállam-fogalom megszűnéséről és a soknemzetiségű, a Habsburg-abszolutizmus formájában uralt királyság problémájáról.

A nyilas vészkorszak időszakára vonatkozó esszéfeladathoz is három fő problémára kellett összpontosítani. "Egyrészt a Nyilaskeresztes Párt ideológiáját, a hungarista nemzetszocializmus fogalmát kellett tisztázni, rámutatva a náci és az antiszemita jellemzőire, annak demagóg jellegére. A második kérdéskörben a Nyilaskeresztes Párt hatalomra jutását kellett bemutatni, Horthy Miklós kormányzó szerepére is kitérve. Itt a tárgyi tudás aktív működését feltételezi a feladat, ugyanis részletezni kell a nyilas rémuralom intézkedéseit, és a magyarországi holokauszt történetét, kitérve a vidéki és a budapesti zsidóság tragédiájára. Ugyanakkor – harmadik fontos szempontként – be kellett mutatni azt is, hogy a Szálasi-rendszer mennyiben működött együtt a náci Németországgal, és Adolf Hitler utasításait a zsidóság teljes megsemmisítésére hogyan és milyen mértékben tudta végrehajtani" – magyarázta Szabó Roland.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket