szerző:
hvg.hu

A feladatok az érettségin a szaktanár véleménye szerint megfelelnek az elvárt B1-es szintnek.

Érettségi 2018
Élete első igazán komoly vizsgája vár 73 ezer végzős középiskolásra: május 7-től (a nemzetiségi nyelvi írásbelikkel valójában május 4-től) tart a tavaszi érettségi nagymenet. A tét nagy, az írásbelik, szóbelik eredményétől függ, kik kezdhetik el az egyetemet ősszel, és kik szorulnak ki a felsőoktatásból. Oktatási portálunkkal, az eduline.hu-val beszámolunk a legfontosabb hírekről.
Friss cikkek a témában

Korrekt feladatokat kaptak a középszintű németérettségi első, szövegértési részében a diákok, de van egy olyan feladat, amelynek a megoldásához gazdagabb szókincs kell – mondta az Eduline-nak nyilatkozó Babják Veronika némettanár.

A szaktanár véleménye szerint az első két feladat korrekt, a szakgimnazisták számára is egyértelműen megoldható, a szövegek autentikusak, a feladattípusok valóban csak a szövegértési mérik, a szókincsük pedig a középszintű németérettségi – vagyis a B1-es – szintnek megfelelő.

A nyelvtanár szerint a harmadik – az egydolláros szemüvegekről szóló – feladat szövege szintén logikus felépítésű, viszont itt már nyelvtani ismeretek, a gazdagabb szókincs kell ahhoz, hogy a megkezdett válaszmondatokat megfelelően transzformált információval egészítse ki a vizsgázó. "Picit több odafigyelés és magabiztosabb nyelvtudás kell hozzá" – mondta, hozzátéve, hogy a szint elvárásainak egyébként ez a feladat is megfelel.

A némettanár szerint elég a 60 perc a szövegértési feladatokra.

2017-ben egyébként több ponton is változtattak az érettségi szabályain, a középszintű németérettségi szintjét a korábbi A2-B1-ről tisztán B1-re emelték, vagyis kikerültek a feladatsorokból a legkönnyebb kérdések, részfeladatok, és a gazdaság témaköréből is fel kell készülnie a diákoknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Jön a hideg, havat is hoz magával

Jön a hideg, havat is hoz magával

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról