szerző:
hvg.hu

Meglepő: a téma a migrációs válság kezelése.

Az uniós menekültügyi reform minél előbbi elfogadására szólította fel a tagállamok vezetőit az Európai Bizottság. A brüsszeli testület a migrációs stratégia végrehajtásáról szóló helyzetjelentésébe szőtte bele az üzenetet, ami szembemegy a magyar kormány tagjainak nyilatkozataival.

Hétfőn Orbán Viktor Varsóban beszélt arról, hogy a dublini rendszer reformjáról szóló javaslatok elfogadásával meg kellene várni az új Európai Parlament felállását, kedden ugyanezt ismételte el az Országgyűlésben Gulyás Gergely a Miniszterelnökség új vezetője. Az indok nem egyszerű időhúzás: a kormány szerint a mostani EP-t még a migrációs válság előtt választották meg az európaiak, így az ezzel kapcsolatos álláspontjukat nem ismerhették meg a polgárok. (Hogy ez miért is fontos egy olyan döntéssel kapcsolatban, amelyet végső soron a tagországok kormányai hoznak meg, azt nem fejtette ki egyikük sem.)

A bizottság ezzel szemben azzal érvel, hogy a migrációs nyomás még mindig folyamatos, ezért a helyzet stabilizálásához elengedhetetlen lenne az egységes fellépés. Ennek része az Európai Határ- és Parti Őrség létszámhiányának megoldása (a tervezett 10 ezerhez képest mindössze 1350-en teljesítenek szolgálatot), az áttelepítés fokozása, a migránsok védelme.

A közép-mediterrán útvonalon 2018 első hónapjaiban tovább folytatódott a 2017-es csökkenő tendencia: az érkezők száma mindegy 77%-kal volt alacsonyabb, mint 2017 ugyanezen időszakában.

Bár az EU–Törökország-nyilatkozat előtti időszakhoz képest még mindig sokkal alacsonyabb szintről van szó, a Törökországból érkezők száma 2018 márciusa óta jelentősen emelkedett mind a görög szigeteken (2018 eleje óta 9 349 fő), mind a szárazföldi határon (2018-ban eddig összesen 6108 fő, kilencszer annyi, mint 2017 ugyanezen időszakában). A nyugat-balkáni útvonalon összességében stabilizálódott a helyzet, az elmúlt hónapok jelentései szerint fokozódott az Albánián, Montenegrón és Bosznia-Hercegovinán keresztül haladó migrációs mozgás.

A nyugat-mediterrán útvonalon érkezők száma továbbra is emelkedő tendenciát mutat: 2018 januárja óta mindegy 6623 fő érkezett Spanyolországba (22%-kal többen, mint 2017 első hónapjaiban).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini