szerző:
hvg.hu

Az EU soros elnöki tisztségét ellátó Bulgária kedden este bemutatta az unió új bevándorlásügyi javaslatát. A magyar tisztségviselők pedig hevesen támadni kezdték azt.

A Politico számolt be az esetről, a terv szerint megpróbálnának hidat képezni a menekültválsággal súlyosan (Olaszország, Görögország) érintett országok és azok között, akik mereven elzárkóznak a kötelező betelepítési kvóta ötletétől, ezek elsősorban Magyarország és Lengyelországban.

A bolgár javaslat szerint azok az országok, ahol belépnek az EU-ba a menekültek, öt évig bírnának felelősséggel a menedékkérők iránt (az eredeti tervek szerint ez az idő 10 év lett volna, az olaszok kettőt akartak), miután döntöttek arról, hogy maradhatnak-e az unióban. A lap szerint a javaslat lényegi eleme, hogy kötelező áttelepítés csak nagyon indokolt esetben fordult volna elő.

A tanácskozás után egy uniós diplomata elmondta, hogy a bolgárok úgy tálalták a tervezetet, mint amihez az összes tagállam hozzáállását megpróbálták figyelembe venni, de Magyarország azzal utasította el azt, hogy ez csak egyetlen tagállam, Németország érdekét szolgálja. Másik két diplomata is megerősítette ezt, egyikük szerint civilizált vita zajlott, a magyarok konkrétan nem mondták ki a németek nevét, de mindenki tudta, rájuk gondolnak. A magyarok nem kommentálták a tárgyalásokat, mások azt mondták, a bolgárok mindent megtettek, hogy összehozzák a legjobb megoldást.

A magyarok mellett a már említett olaszok is kemény dió lesznek, miután a populista 5 Csillag Mozgalom közel került ahhoz, hogy kormányra kerüljön, és nem tudni, mit akarnak a menekültekkel. Ha nem sikerül egyhangú döntést hozni, jöhet a többségi szavazás, ami még tovább élezi a kelet-nyugat szembenállást Európában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyesmit korábban még sosem figyeltek meg a Titánon

Ilyesmit korábban még sosem figyeltek meg a Titánon

Romániába is betört a magyar óriás

Romániába is betört a magyar óriás

Abramovics előtt Svájc becsapta az ajtót, és a többi orosz oligarcha is aggódhat

Abramovics előtt Svájc becsapta az ajtót, és a többi orosz oligarcha is aggódhat

Csípős volt a reggel, mínusz 4 fokot mértek Nógrád megyében

Csípős volt a reggel, mínusz 4 fokot mértek Nógrád megyében

Ferenc pápa talált egy okot arra, miért fordulnak el az egyháztól a fiatalok

Ferenc pápa talált egy okot arra, miért fordulnak el az egyháztól a fiatalok

Nem tetszik az oroszoknak, hogy Trump katonái Lengyelországba jöhetnek

Nem tetszik az oroszoknak, hogy Trump katonái Lengyelországba jöhetnek