szerző:
hvg.hu

Sokkolta a hír a volt fejlesztési minisztert, miszerint Orbán feldarabolja a minisztériumot. A portál információi szerint Seszták Miklós azt is belengette, hogy lemond mandátumáról, végül láthatóan ez nem történt meg.

Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter sem kapott semmilyen pozíciót a kormányban, akárcsak Lázár János, aki éppen tegnap jól látható, vagy láttatott felszabadultsággal nyilatkozott a 444-nek, most, hogy már nem miniszter. 

Seszták Miklós azonban még a látszat szerint sem fogadta örömmel a hírt, és nem tálalja önkéntes száműzetésként a történteket.

A 24.hu cikke szerint Seszták nagyon is szeretett volna miniszter maradni, amjd hiába jelentette be igényét az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökségére, még csak azt sem kapta meg. Sesztáknak az új kormány hivatalba lépése után be kell majd érnie a gazdasági bizottság alelnöki posztjával, amielyen hatan osztoznak, a testületet pedig továbbra is Bánki Erik vezeti majd.

Orbán Viktor rendszerét ismerve ez a lefokozás négyévnyi kormánytagság után nem az elégedettség jele. Seszták Miklós leváltását sokan biztosra vették már a választások előtt is, ő azonban a következő négy évre is a fejlesztési tárca élén képzelte el magát. Végül az NFM-et két kisebb minisztériumra osztják szét, melyek vezetését Bártfai-Mager Andreára és Palkovics Lászlóra bízza majd Orbán.

A 24.hu azt írja, a miniszterelnök és a kisvárdai KDNP-s politikus személyes találkozóján, amikor Orbán bejelentette a minisztérium szétszedését, Seszták nagyon csalódottan reagált, és meg is fenyegette Orbánt, hogy menesztése esetén lemond a parlamenti egyéni mandátumáról. Ha ez megtörtént volna, új választást kellett volna kiírni a kisvárdai körzetben, ahol Seszták a szavazatok majdnem 62 százalékát megszerezte, és ezzel a Fidesz kétharmados többsége is veszélybe került volna. Ehhez hasonló fenyegetésre a 24.hu-nak nyilatkozó források szerint meglehetősen régen nem volt példa a Fideszben.

Seszták egyébként 2014-ben a mostanihoz hasonló, váratlan miniszterelnöki húzás révén került a fejlesztési tárca élére. Az akkor még országosan szinte teljesen ismeretlen kisvárdai ügyvéd azzal a feladattal kapta meg a miniszteri rangot, hogy vigye véghez a közigazgatás és a háttérintézmények akkoriban – a G-nap előtt még fű alatt zajló simicskátlanítását. Seszták a kitűzött célt gyorsan teljesítette: hivatalba lépése után három hónap alatt 18 vezető beosztású munkatársnak kellett távoznia a fejlesztési minisztériumból.

Seszták volt egyébként az előző kormány legjobban kereső minisztere, 2017-ben havonta átlagosan 1,3 millió forintot vihetett haza miniszteri és parlamenti képviselői posztjai után, de ez eltörpült az ügyvédi irodájából befolyó bevételei mellett, amelyek a havi 5 millió forintot is meghaladták. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak