szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország a negyedik helyen áll a gyógyszerkísérletek számában Európában.

Akár 15 évbe és 250 milliárd forintba is kerülhet egy gyógyszer kifejlesztése, amíg eljut a gyógyszertárakba - derül ki az RTL Klub Híradójának riportjából.

A gyógyszereket eleinte állatokon tesztelik, majd embereken, amikor azt vizsgálják, hogy van-e mellékhatása, azok milyen százalékban jelennek meg, tolerálhatóak-e. Ha jól szerepel egy gyógyszer a kísérleten, akkor utána törzskönyvezik, és csak ezután kerülhet a patikákba.

Magyarországon évente 20 ezer ember vállalkozik arra, hogy részt vegyen gyógyszerkísérletekben. Ilyenkor sem mindenki kap hatóanyaggal rendelkező szert, a kísérletben résztvevők egy része placébót kap, vagyis olyan szert, amelyben nincs is hatóanyag.

Magyarország egyébként a negyedik helyen áll a gyógyszerkísérletek számában Európában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!