szerző:
T. R.

Pintér Sándor belügyminiszter beterjesztette az Országgyűlésnek a Stop Soros-törvénycsomagot, amiről minden fideszes politikus azt mondta, szigorú, szigorúbb, mint a választások előtt. Nem hazudtak.

Emlékeztetőül: február közepén az akkori törvényjavaslatról azt írtuk, a teljes legális migráció célpontba került. Akkor bírósági adatszolgáltatási kötelezettségről, 25 százalékos illetékről és 8 kilométeres távoltartásról volt szó. Az Eötvös Károly Intézet elemzése szerint a kormány korábbi valódi célja a kormánykritikus civilek elhallgattatása, szerintük már a februári törvénycsomag is alkotmánysértő volt.

Ez szigorodott most tovább. Előzetesen annyit lehetett tudni a törvénytervezetről, hogy a Fidesz frakcióelnöksége támogatta, különösen azt, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekménnyé váljon. Kocsis Máté frakcióvezető azt mondta, az előterjesztés szerint a jogellenes bevándorlás elősegítését az követi el, aki szervezett tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve, illetve aki egy Magyarországra jogellenesen belépő vagy itt jogszerűtlenül tartózkodó embernek tartózkodási jogcímet szerez. Ez – vétségi alakzatban – 5-90 nap elzárással büntetendő – ismertette a frakcióvezető a tervezett szabályozást. Közölte: ha valaki anyagi eszközöket szolgáltat a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez vagy azt rendszeresen folytatja, illetve vagyoni haszonszerzés miatt vagy többeknek nyújt segítséget, továbbá ha a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül teszi, akkor egy év szabadságvesztéssel büntetendő.

Bevetik a rendőrséget

A Stop-Soros törvénycsomag több korábbi törvényt módosít, közte a rendőrségről szólót. Ha a módosító átmegy, akkor a törvény azzal egészül ki, hogy a rendőrség „őrzi az államhatárt, megelőzi, felderíti, megszakítja az államhatár jogellenes átlépését, ellátja a hatáskörébe utalt idegenrendészeti és menekültügyi feladatokat, részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában.” A törvény további fejezetekkel egészül ki, ami azt taglalja, a rendőrség hogyan és miként fog részt venni a határvédelemben. A rendőrség feladata lesz, hogy megakadályozza a határtól számított 8 kilométeres sávon belülre olyan személy lépjen be, aki megrongálta a határzárat, tiltott módon átlépte a határzárat, az építési munkálatokat akadályozta, aki embercsempész, elősegítette a jogellenes tartózkodást vagy a jogellenes bevándorlást, illetve ezek miatt büntetőeljárás van vele szemben folyamatban.

Akit a fentebb felsoroltak közül bármivel is gyanúsítanak, annak a rendőrség, ha a törvényjavaslatot elfogadják, annak felvezetik személyes adatait (lakcímét, állampolgárságát, legtöbb személyes adatát) a bűnügyi nyilvántartási rendszerbe. A kormány módosítaná a külföldre utazásról szóló, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló és a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt is.

Büntetőjogi tényállás a bevándorlás szervezése, jöhet a kitiltás

Ahogy arról már beszéltek a kormánypárt politikusai, tényleg önálló büntetőjogi tényállás lehet a jogellenes bevándorlás szervezése, ami a tervezet szerint azt jelenti, ha valaki menedékjogi eljárás kezdeményezését teszi lehetővé annak, akinek nem kell félnie a közvetlen üldöztetéstől. Büntethető lesz a határmegfigyelés szervezése, az információs anyagok terjesztése, ahogy fentebb jeleztük Kocsis Mátét idézve.

A Büntető törvénykönyv olyannyira szigorodik, hogy külön alcím lesz a „Jogellenes bevándorlás elősegítése”, itt a jogalkotó hosszan sorolja, ki „felel meg” ennek a kitételnek. Kocsis Máté itt sem beszélt a levegőbe, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő aki „anyagi eszközöket szolgáltat vagy a szervező tevékenységet folytatja.” A Stop Soros törvénytervezetben szerepel, hogy a Btk. úgy módosulna, hogy

az embercsempészés, a határzár tiltott átlépése, a határzár megrongálása, a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása, a jogellenes tartózkodás elősegítése, a jogellenes bevándorlás elősegítése és a tiltott szerencsejáték szervezése elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van.

Mármint a kitiltás a már említett 8 km-es sávra vonatkozik, magyar állampolgár pedig nem tiltható ki Magyarországról, ez csak a külföldi állampolgárokra vonatkozik.

Szinte senkit nem fogadnak be

A menedékjogi törvényt úgy módosítanák, hogy elfogadhatatlan a menedékkérelme annak, aki olyan országon keresztül érkezett Magyarországra, ahol már nincs kitéve üldözésnek vagy „ha abban az országban, amin keresztül Magyarországra érkezett, a megfelelő szintű védelem biztosított.” A mostani tervezetben nincs szó arról első elolvasás után, amiről a Fidesz politikusai a választások előtt beszéltek, nem találtunk olyat, ami arról szól, hogy regisztráltatniuk kell magukat, esetleg illetéket kell fizetniük a civil szervezeteknek, de a Btk. módosításával egyértelműen szűkül a menedéksegítő és jogvédő civil szervezetek mozgástere.

A Stop Soros törvénytervezettel egyszerre nyújtotta be a kormány a hetedik Alaptörvény-módosítást is, ebben is benne van, hogy tilos a betelepítés, valamint szűkítik a gyülekezési jogot. A két tervezet együtt érdemes elolvasni, komoly szimbiózisban vannak ugyanis a jogi szövegek. Alaptörvénybe írnák többek között, hogy:

Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be és magyar állampolgár Magyarország területéről nem utasítható ki, és külföldről bármikor hazatérhet.

Ebből csak a betelepítés tilalma az újdonság.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Borostája miatt indult újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen

Borostája miatt indult újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

A lakástakarékok beszántása is a legszegényebbeket sújtja

A lakástakarékok beszántása is a legszegényebbeket sújtja

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért