szerző:
hvg.hu

Kásler Miklós miniszter szerint a Nemzeti Alaptanterv kiváló, a gond a kivitelezéssel van. A Magyar Hírlapnak adott interjúban beszélt arról is, hogy Magyarországon a gyerekvállalási kedv igen magas, csak most épp hullámvölgyben vagyunk. A gyerekeknek már az óvodától kezdve abban kell segíteni, hogy szép párkapcsolatra törekedjenek, amiből házasság lehet.

"Az ismeretanyag tempójának átadása lehetne gyorsabb"

– mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Kásler azt mondta, felkészülése alatt végigolvasta az aktuális NAT-ot (melynek újraírásán bő másfél éve dolgoznak, az előző államtitkár, Palkovics László 2019-re ígérte bevezetését), az írott anyagot kiválónak tartja, a gond szerinte a kivitelezéssel van.

Sok új kutatási eredményt kell beépíteni a NAT-ba, de alapvetően "magyar hagyományokra épülő, korszerű oktatás a cél", amely felkészíti a fiatalokat a munkaerőpiaci kihívásokra és egész életre szóló értékeket ad számukra.

A tanítás menetének felgyorsításához Kásler szerint újra kell gondolni a tartalmi részeket, hogy mit milyen arányban hallanak a diákok az iskolában,

"például a mi magyar örökségünkről, vagy milyen felosztásban szerepel a tankönyvekben a nyugati és keleti történelem és irodalom."

Kásler arról is beszélt, a nemzet megmaradásának alapja a demográfia, amivel kapcsolatban fontos szerepet kap az oktatás, mert az iskola képes arra, hogy a hátrányos helyzetű térségekben a gyermekeken keresztül közvetítse a követendő mintákat a családnak. 

Nem tartja kizártnak, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által kitűzött cél megvalósuljon, és 2030-ig 2,1-re emelkedjen a teljes termelékenységi arányszám.

"Magyarországon a gyermekvállalási kedv igen magas. Ha végignézünk ezeregyszáz éves történelmünkön, a magyarság megharmincszorozta magát. Tatárok ide, törökök oda. Ezt nem tudta utánunk csinálni egyetlen nép sem a környezetünkben, amit azt jelenti, hogy életképesek vagyunk. Jelenleg azonban demográfiai hullámvölgyben vagyunk."

Lényegesnek tartja, hogy növekedjen a családok és házasságkötések száma, ahol azonban a gyerekek élettársi kapcsolatban élnek, ott is biztosítani kell a materiális viszonyokat, a hátrányos helyzetben élőkről nem is beszélve.

Nem csak anyagi ösztönzőkön múlik a családalapítás:

"Három generációval ezelőtt nagyon gyakoriak voltak a nyolc-tízgyermekes családok. A családfő dolgozott a földeken, a feleség ellátta a háztartást és gyermeket nevelt, mindezt általában nagy szegénységben. Ez évszázadokon át így volt. Az életszemlélet azóta sokat változott, és sokan egyre inkább azt várták, főleg a kilencvenes évek elején, hogy eljön a jólét, az egyéni szemléletben pedig a pénz és a hatalom, illetve a különböző örömök hajhászása kapott prioritást a családi, nemzeti, közösségi értékek háttérbe szorultak.

Ezért már óvodától kezdve abban kell segíteni és példát mutatni a gyermekeknek, hogy szép párkapcsolatra törekedjenek, amiből házasság lehet."

Megismételte korábbi nyilatkozatát, a kórházi fertőzések kérdésében azonnal lépni kell. A részletes cselekvési terv már elkészült, de a sürgősségi ellátás is gyors beavatkozást igényel. A betegek torlódnak az osztályokon, ami azt a látszatot kelti, hogy az egészségügy gyengén teljesít, a látszat és a valóság nem mindig ugyanaz. Erre is van elképzelés, például lehetne egy orvosdiszpécser, aki elirányítaná a nem sürgősségi eseteket a megfelelő helyekre – szemészetre, neurológiára, belgyógyászatra –, és máris ötödére csökkenne a várakozási idő.

A kórházak finanszírozásának emelésén munkacsoport dolgozik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést

Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez

"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében