szerző:
Tetszett a cikk?

Az emberi erőforrások volt minisztere már május 23-ától miniszterelnöki biztos lett, de az erről szóló határozatot csak a péntek esti Hivatalos Értesítőben tették közzé.

Mégsem csak a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány vezetésével fog főállásban foglalkozni Balog Zoltán, az emberi erőforrások volt minisztere, ahogyan ezt távozásának bejelentésekor mondta.

A péntek esti Hivatalos Értesítőben ugyanis megjelent Orbán Viktor miniszterelnök utasítása, amely szerint – már május 23-ától, de csak most közzétéve – miniszterelnöki biztos lett.

Feladata: „Koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést irányító tevékenységet, ellátja a roma felzárkózás kormányzati koordinációját, részt vesz a roma kultúra értékeinek megőrzését és terjesztését, oktatását szolgáló tevékenységekkel, fejlesztésekkel kapcsolatos feladatok ellátásában”. Ennek keretében „javaslatot tehet a roma integrációval kapcsolatos programokra és forrásbevonásra, valamint véleményt nyilváníthat a felzárkózással összefüggő szakpolitikai előterjesztésekről”, illetve „figyelemmel kíséri a roma integráció fejlesztését szolgáló hazai és európai uniós támogatási programokat, azok felhasználását”.

A határozatlan időre szóló kinevezésben nincs szó arról, hogy a biztos munkájáért fizetség járna. Munkáját a miniszterelnök irányítja, öt fős külön titkárságot kap a Miniszterelnökségen.

Az viszont nem derül ki, milyen kapcsolatban lesz utódjával az Emberi Erőforrások Minisztériuma élén, Kásler Miklóssal, akit a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló május 22-i rendelet a romákat érintő nemzetiségpolitika felelőseként nevez meg.

Az a jogszabály az ő feladataként jelöli meg, hogy „kidolgozza a roma társadalmi integrációs kormányzati politika koncepcióját és koordinálja annak végrehajtását, valamint … előkészíti a romák társadalmi integrációjával és a roma nemzetiség jogait érintő intézkedésekkel összefüggő kormányzati döntések tervezeteit”. Ez pedig részben azonos Balog Zoltán új feladatkörével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt

Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz