szerző:
Bartha Dániel

Manfred Weber lehetetlen helyzetben van: egyszerre kell megakadályoznia, hogy a Néppártból Orbánék miatt bárki távozzon Macron felé, és a Fideszt is a pártcsaládon belül kéne tartania. Így aztán Orbán Viktor az, akinek a mozgástere megnőtt. A 2019-es választások pedig új lehetőségeket nyitnak meg az Európai Parlamentben a magyar kormányfő számára – mutatja be elemzésében Bartha Dániel.

Az elmúlt hetekben, hónapokban sokkal intenzívebben jelent meg a hazai és nemzetközi sajtóban, hogy a Magyarországon kialakult helyzetet és a Fidesz Európa politikáját az Európai Néppártnak (EPP) kellene kezelnie, mégpedig úgy, hogy kizárják soraik közül magyar szövetségesüket, vagy felfüggesztik annak tagságát. Ezek közül is kiemelkedik a Human Rights Watch napokban indult nemzetközi kampánya.

Egy hasonló megoldás már évek óta napirenden van, és nem is lenne példa nélküli. Még 2006-ban az Európai Szocialisták Pártja függesztette fel a Robert Fico vezette Smer tagságát, miután koalícióra léptek a szélsőjobboldali SNS-szel. Brüsszelben azóta viszont más szelek fújnak, és

bár sokak még mindig egy idealista szövetségként tekintenek az Európai Unióra, a politikai realizmus sokkal erősebb, mint valaha.

Hazai olvasók könnyen összezavarodhattak már a választási kampány során, amikor Manfred Weber, az EPP képviselőcsoportjának a vezetője egyik nap megfenyegette Orbánt, hogy álljon be a sorba a migrációs válság megoldásáról folytatott tárgyalások során, majd pár nappal később támogatásáról biztosította és dicsérte migrációs politikájának egyes elemeit. A kép a kétharmad ismeretében sem tisztult. Egy májusi interjúban Weber ismételten azt nyilatkozta, amennyiben a magyar kormányfő nem tartja be a szabályokat, nem lehet az Európai Néppárt tagja, majd néhány nappal később együtt kampányolt Orbánnal a néppárti szlovén miniszterelnök-jelölt, Janez Jansa mellett. (Vasárnap ugyan megnyerte a választást Jansa, de a ljubljanai törvényhozásban többségben vannak a tőle elzárkózó pártok – a szerk).

Manfred Weber és Orbán Viktor
©

Persze a kettős beszéd nem idegen a politikától, és Weber akár Orbántól is tanulhatna ezen a téren. Ami sokak számára kiüti a biztosítékot Budapesten, az egészen máshogy van hangszerelve a fideszes politikusok által Brüsszelben.

A szabadságharc egyelőre elsősorban lokális jelenség. Az igazi kérdés az, hogy meddig?

Az EPP-nek ugyanis már régóta feltűnhetett, hogy magyar szövetségesük kettős játszmát játszik. Lengyelországban a legszorosabb szövetségese az a Jog és Igazságosság (PiS), amely évek óta Donald Tusk és korábbi pártjának, a néppárti Polgári Platformnak legádázabb ellenfele. De nem csak Kaczinskyval szoros a viszony a másik táborból. Orbán jól érzékelve azt, hogy a következő Európai Parlament összetételében és frakcióiban jelentős változás várható, már évekkel ezelőtt erős szövetségépítésbe kezdett, és nem feltétlenül csak a saját táborából.

  • Baráti viszonya van Geert Wildersszel, a holland Szabadságpárt vezetőjével,
  • az osztrák Szabadságpárttal (FPÖ),
  • de rendszeresen elismeréssel nyilatkoznak róla az Alternatíva Németországnak (AfD) vezetői is.

Orbán már régóta európai szerepvállalást tervez, nemcsak azért, mert a magyar politika mostanában nem sok kihívást tartogat a számára. Évek óta minden nemzetközi fórumon hangsúlyozza, hogy hiányoznak az erős európai vezetők, és ilyenkor nem nagyon titkolja, hogy magát egy potenciális európai vezetőnek tartja. Az világosnak látszik, hogy ezen ambícióit a jelenlegi keretek között, vagyis az EPP-n belül nem fogja tudni megvalósítani. Persze ne gondoljunk azonnali váltásra, de látni kell: a magyar miniszterelnöknek igenis vannak opciói és zsarolási potenciálja.

Tájkép választások után

Jelenleg a Fidesz egy erős Néppártban érdekelt, ahol megbecsülik őket. Ennek nem lehet semmilyen alternatívája az európai parlamenti választások előtt, mert ezzel azt kockáztatják, hogy az ellenük forduló frakció támogatná – a Magyarországgal szemben elindított kötelezettségszegési eljárások következményeként – az erős pénzügyi és jogi szankciók bevezetését.

Orbán meghívja ebédre egyik rajongóját, Wilderst
©

Azt viszont kiválóan látja Orbán, hogy a Brexittel és Macron esetleges új politikai platformjának megalakításával jelentős változások jönnek, és egy egészen új Európai Parlamentben kell a magyar érdekeket érvényesíteni. Valamennyi közvélemény-kutatás az EPP és a szocialisták jelentős visszaszorulása mellett a liberális és euroszkeptikus pártok megerősödését prognosztizálja. Ezek a kutatások persze nem számolnak azzal, hogy Macron esetleges EU-párti platformja további erőket fog elvonni a nagy pártoktól, köztük az EPP-től.

Magyarán az EPP azon képessége, hogy hatékonyan blokkolja a Magyarországgal szembeni eljárásokat, gyakorlatilag megszűnik.

Az eredmények ismeretében érdemes lesz Orbánnak számolnia, és a döntés kizárólag a saját kezében van. Vagy létrehoz egy frakciót, ahol vezető szerepet játszhat, és amelyik Európa egyik meghatározó, de könnyen lehet, hogy a nagy pártok által megbélyegzett és elszigetelt csoportja lesz, vagy pedig marad a néppárti frakcióban. A potenciális szövetségesek gyakorlatilag tálcán kínálják magukat.

A Néppárt kezében jóval kevesebb kártya van, hiszen a Fidesz kiválása komoly vérveszteség lenne az előrejelzések szerint igencsak meggyengülő frakciónak. Weber is érzi ezt: egyszerre próbálja azokat benntartani, akik Macron új frakciójába távoznának az Orbán-félék miatt, és benntartani a Fideszt is. Ennek ismeretében látható, hogy miért is tehetetlen az EPP. Gyakorlatilag szükségszerű Weber számára, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás ne induljon el Magyarországgal szemben.

Az ellenzéknek tehát nem érdemes a nyugati Messiást várni, hanem nekik kell alternatívát nyújtaniuk Orbánnal szemben az Európa-politikában is. Talán épp egy erős integrációpárti programmal, ami a közvélemény-kutatások szerint még mindig népszerű lehetne Magyarországon, és ami része lehetne Macron új, föderalista csoportjának.

A szerző az Euro-Atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány (CEID) igazgatója. A cikk a Visegrad/Insight DemocraCE projektjének része.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vlagyimir Putyin Kiszel Tünde nyomába eredt

Vlagyimir Putyin Kiszel Tünde nyomába eredt

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott