szerző:
G. M.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ez a támadás fájhat a magyar kormánypártnak. A Human Rights Watch a német konzervatívok körében lobbizik mostantól azért, hogy az Európai Néppárt zárja ki sorai közül a Fideszt. A nemzetközi kampány indulását belejelentő Wenzel Michalski a hvg.hu kérdésére szerdán azt mondta: most kell mindenkinek eldöntenie, melyik oldalon áll a populizmus által okozott politikai válságban. A HRW németországi igazgatója azt mondja: lát esélyt a Fidesz kizárására, mert sokak számára kellemetlenné vált az európai értékek magyarországi megsértése.

hvg.hu: Magyarország elleni támadást kiáltott az önök nyílt levele után a Fidesz. A kampányuk kiket céloz?

#ExpelFidesz
A fenti internetes kulcsszó alatt indított kampányt a Human Rights Watch. Az akciót indító levél társszerzője Wenzel Michalski, aki 20 éven át dolgozott újságíróként, volt a Pro7Sat1 csoport londoni irodavezetője is. Ez a cég volt a TV2 korábbi tulajdonosa. Jelenleg a HRW németországi igazgatója

Wenzel Michalski: Ez a kampány most kifejezetten a CDU/CSU pártszövetségnek szól, amely az Európai Unió legnépesebb országának legnagyobb támogatottságú pártja. Azt szeretnénk, hogy álljanak a Fidesz Néppártból való kizárása mögé.

hvg.hu: Ez a Human Rights Watch német szervezetének kampánya?

W. M.: Nem, a HRW ugyanis csak nemzetközi szinten létezik, így a döntés is közös volt. Az európai ügyekkel foglalkozó részleg beszélte át a célkitűzést és a taktikát, itt határoztak úgy, hogy a kampány a német konzervatívokhoz fog szólni.

Brüsszelben a kollégáim több képviselőtől is azt hallották, hogy a Néppárt kisebb tagszervezetei hajlandók lennének beállni a Fidesz kizárása mögé, de ennek feltétele, hogy a CDU/CSU is támogassa azt.

Nos, a konzervatívok bajor lerakata, a CSU nyíltan kimutatja barátságát Orbán iránt, az Angela Merkel vezette CDU pedig hallgat. Ezen akarunk változtatni.

hvg.hu: A CDU csak hallgat, vagy támogatja is Orbánt?

W. M.: A Merkel-párt hosszú hallgatása szerintem védelmet nyújt a Fidesznek. Mások ugyanis már fellépnének ellenük. Ők úgy érzik, nekik árt, ha az ellenfeleik továbbra is rámutathatnak, hogy egy pártcsaládhoz tartoznak a Fidesszel. A HRW részékről tehát tudatos döntés, hogy kampányunkkal a német konzervatív testvérpárt felsővezetőit, képviselőit és bázisukat célozzuk.

hvg.hu: Az eszközük pedig…

W. M.: … a közösségi média. A nyomásgyakorláshoz egyszerre használunk a német és angol csatornáinkat, hogy a többi néppárti képviselő is lássa, mire törekszünk, min dolgozunk.

A néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber (balról a második) és Orbán Viktor a szlovén választási kampányban 2018 májusában
©

hvg.hu: Miért pont most?

W. M.: Nem akartunk ilyennel a magyar választási kampány idején elindulni, mert nem akartuk befolyásolni a voksolást. Van ugyanis egy semlegességi elvünk. Orbánt azonban mostanra újraválasztották, és semmi jel nem mutat arra, hogy a magyar kormány változtatna eddigi gyakorlatán.

hvg.hu: A magyar kormány azonban joggal vetné közbe, hogy épp most kapott felhatalmazást a politikájához.

W. M.: Ez szép és jó. De az európai értékek lábbal tiprásához nem kaphat felhatalmazást. Semmilyen többség nem jogosít fel az emberi jogok megsértésére.

hvg.hu: Soros György részt vett az önök döntésében?

W. M.: Ugyan, dehogy! 

A magyar kormány a jelek szerint szuperhősnek képzeli Sorost, aki 80 éves életkora felett is minden mögött ott áll. Ez már egy Marvell-képregény.

hvg.hu: Önök szerint van esélye annak, hogy a Fidesz repüljön a Néppártból?

W. M.: Igen, vannak erre mutató jelek. A CDU-ban is sokan elégedetlenek a helyzettel. Nagyon reméljük, hogy összejöhet egy többségi döntés a Fidesz ellen, amellyel a Néppárt azt is jelzi, hogy nem engedi a jövőben hülyére venni magát. Nem engedhetik, hogy az önkéntes társadalmi szerveződéseket ellehetetlenítsék. Mert ha ezt is lenyelik, akkor Magyarország követőkre fog találni. Orbán már most sorvezetőnek számít, mint más országok számára Putyin vagy Erdogan. Orbánt követik azok, akik nem akarnak egy plurális demokráciában érvényesülni, hanem egy autokratikusabb berendezkedéssel védenék pozíciójukat.

Michalski szerint most kell a populizmusnak megálljt parancsolni
©

hvg.hu: A Néppárt immáron 8 éve tolerálja a Magyarországon hatalmát bebetonozó Fideszt. Nem gondolja, hogy ezzel szalonképessé tette azokat, akik maholnap Rómában alakítanak kormányt?

W. M.: Dehogynem. Nagyon sok kárt okozott, hogy Európa ilyen sokáig tűrte szótlanul, ahogy a tagállamok tudatosan sértik meg a közös értékeket. Ezt látjuk Lengyelországban is, most pedig már Olaszországban is. A félelmünk, hogy ezzel út nyílt az értékeit feladó Európához.

hvg.hu: Magyarországgal azért akarnak példát statuálni, mert Lengyelországhoz és Olaszországhoz képest kicsi, jelentéktelenebb tagállam?

W. M.: Először is nem csak Magyarországgal kapcsolatban vagyunk kritikusak. Felszólalunk a lengyel helyzet ellen, és várjuk, mi alakul Rómában, hogy alkalom adták arra is reagálni tudjunk. Másodszor Magyarország messze nem olyan kicsi, ahogy gyakran mondják. Németország szempontjából már csak a számtalan gazdasági kapcsolat és beruházás miatt is jelentős.

Azt pedig el kell ismerni, hogy Magyarországnak Orbán Viktor miatt globális hatása van. Négyzetkilométerre lehet kisebb, de alapvető jelentősége van a kontinens ügyeire. Látjuk ezt abból is, ahogy az európai szélsőjobb pártjai Orbán választási győzelmét ünneplik önfeledten.

hvg.hu: Orbánnak nem feltétlenül kell a Néppárt. Az euroszkeptikus pártok örömtáncot járnának, ha a Fidesz csatlakozna hozzájuk. Ők sehol sem adnak kormányfőt a Nyugaton népszerűtlen PiS-t (a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság) most elfelejtve, Orbánnal viszont ott ülhetnének a tanácsban.

W. M.: Orbán befolyása rájuk már most jelentős, nem nyerne azzal semmit, ha az euroszkeptikusok klubjába kéne átülnie. Viszont a Néppárt számára nagyon fontos üzenet lenne a kizárás, miszerint nem tűrik a populizmus térnyerését soraikban. Azt pontosan tudjuk, hogy aki a mérsékeltek közül megpróbálja átvenni a populista pártok témáit és módszereit, az nem erősödik meg, az csak a radikálisok népszerűségét növeli. Ez történt Bajorországban, ahol a CSU átvette a radikális jobboldali populista AfD témáit, és az utóbbi erősödött. Ha van eredeti, miért választaná valaki a másolatot? Ezért kell most egyértelmű üzenetet küldeni.

Orbánnak egyébként igen is fájna, ha kizárnák a megbecsült kereszténydemokraták sorából, és átülhetne a szélsőjobboldaliak, a félnácik és outsiderek közé.

De itt a többi politikai erőnek küldött üzenet a legfontosabb, hogy a populizmus veszélyezteti a demokráciát, a pluralizmust, az alapjogokat, a modern életünket, valamint a stabilitást és a jólétet.

hvg.hu: Ismerjük a figyelmeztetést, hogy a populisták másolása csak a populisták erősödéséhez vezet. De ha megnézi a CSU jelenlegi politikáját, nem gondolja, hogy önök elvesztették az Orbán Viktorral folytatott meccsüket a bajor konzervatívok megnyeréséért?

W. M.: Tudom, hogy Orbán közel érzi magához a CSU politikusait, és ez kölcsönös. Nem is állnak olyan messze egymástól, csak a bajorokat egy belső morális fűző visszatartja, hogy olyan dolgokat is kimondjanak, amit a magyar kormányfő megenged magának. Eljött azonban az idő, amikor dönteniük kell. El kell dönteniük, melyik oldalon állnak. Nem lehet többé kidumálni, miért elfogadhatók a magyarországi jogsértések.

A politikai összecsapás idejét éljük, a liberális és illiberális demokráciák megmérkőznek egymással, és ebben mindenkinek állást kell foglalnia.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
T. R. Itthon

Európának nincs válasza Orbán Viktorra?

Érdekes publicisztika jelent meg Spanyolország legnagyobb napilapjában, az El Paísban a katalán válságról, Lengyelországról, Magyarországról és a mindezt béna kacsaként néző Európai Unióról.