szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új vezetőt neveznek ki Pálinkás József helyére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) élén – értesült a 24.hu. A lap szerint annak, hogy megválnak az első Orbán-kormány oktatási miniszterétől, voltak előjelei a kormánypárti sajtóban.

Eldőlt, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter új embert nevez ki a közel 100 milliárd forintos éves fejlesztési keret felett diszponáló NKFI élére. Pálinkás József akadémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének még júniusban el kell hagynia az elnöki széket a 24.hu információi szerint.

A lap azt írja, már korábban világossá vált, hogy a miniszterelnök nem elégedett a magyar innováció csúcsszervének teljesítményével.

Intő jel lehetett az NKFI-t 2015 óta vezető Pálinkás számára – olvasható a cikkben –, hogy az utóbbi időben politikai támadások érték a kormányoldal médiájában. Az országgyűlési választás után a Pesti Srácok, majd a cikket átvéve Bayer Zsolt egyenesen az "Orbán-ellenes tudományos elit" szószólójának nevezte az akadémikust, volt minisztert.

A PS azt írta Pálinkásról, hogy a CEU-botrány idején "nyíltan szembefordult a kormánnyal", nyilvánosan megvédte a Soros György által alapított egyetemet, és azt is mondta, hogy a kormányzat intézkedései az egyetemi és akadémiai közösség egy részében – jelentős részében – nem találtak olyan fogadtatásra, amelyet pozitívnak nevezhetnének.

Továbbá a PS már áprilisban felvetette, hogy amikor az új kormányzati struktúra kialakítása kerül napirendre, hasznosabb lenne olyan embereket előtérbe helyezni, akik a kormányzati feladatok elvégzését tartják elsődlegesnek, és nem igyekeznek mindenáron a "nemzetközi tudományos közvélemény" elvárásainak megfelelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!