szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormánynak szerintük éppen az lenne a dolga, hogy megvédje az átverésektől az embereket. Rétvári Bence nem ezt tette.

Szomorúnak és felháborítónak nevezte a hvg.hu-nak Fábián István vegyész, az MTA doktora az Emberi Erőforrás minisztérium  (Emmi) parlamenti államtitkárának állásfoglalását, amelyben Rétvári Bence gyakorlatilag védelmébe vette az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) által hivatalosan is hatástalannak, sőt károsnak mondott homeopátiát.

Az államtitkár az alternatív gyógyászat szabályozását firtató MSZP képviselőknek írt keddi válaszában azt írta:

A homeopátia világszerte alkalmazott rendszer, ahol az alkalmazó orvos tudása és orvosi felelőssége dönteni, hogy adott páciensnél alkalmazza-e vagy sem.

A kijelentés Fábián István szerint azért döbbenetes, mert a kormány területért felelős vezetőitől elvárható lenne, hogy a tudományosan bizonyítatlan módszerekkel kapcsolatban ne ringassák tévhitbe az embereket. Sőt:

a kormánynak szerinte éppen az lenne a dolga, hogy megvédje az áltudományos átvágásoktól az embereket.

Márpedig a homeopátia egyértelműen ilyen átvágás szerinte.

©

Az áltudományok ellen harcoló, MTA támogatásával indult tudomany.hu felelős szerkesztője felháborítónak nevezte azt is, hogy a kórházakban minden frissen szült nőnek kiosztott promóciós babacsomagnak is része egy homeopátiát népszerűsítő, azt több tucat gyerekbetegség kezelésre ajánló kiadvány, ami nyilván nem történhetne meg a kórházakat felügyelő Emmi tudta és engedélye nélkül. (A jelenségről az Index írt pár hete, az Emmi azonban nem válaszolt a lap minisztérium szerepét és homeopátiával kapcsolatos álláspontját firtató kérdéseire).

Fábián István szerint ha egy felnőtt használ homeopátiás szereket, az szíve-joga, az ő döntése, de gyereknek adni ilyen készítményeket az óriási fokú felelőtlenség: súlyosabb esetekben a gyerek élete is múlhat rajta, hogy amíg a placebóéval azonos hatásfokú szerekkel kezelik, nem jut hozzá a gyógyulásához szükséges valódi terápiához.

„Gyakorlatilag olyan, mintha valaki hagyná, hogy a betegség elmúljon magától”

– tette hozzá a debreceni egyetem tanszékvezetője.

Hasonlóan aggasztónak látja az államtitkár szavait az MTA orvosi tudományok osztályának elnöke is. Kosztolányi György emlékeztetett, hogy az MTA – összhangban az EASAC fent is említett állásfoglalásával – többször deklarálta az elmúlt években, hogy az emberi tudatlanság kihasználásra épülő, tudománytalan eljárásnak tartja a homeopátiát. Ehhez képest legalábbis furcsa, hogy a területért felelős vezetők ennek ellentmondanak, hiszen Kosztolányi György szerint

éppen arra lenne szükség, hogy a (tudományos) szakma és a terület vezetői az ilyen kérdésekben egymást támogatva nyilatkozzanak.

Az MTA orvosi osztálya amúgy éppen frissíteni is készül a homeopátiával kapcsolatos korábbi álláspontját, egyedül abban nincs még egységes álláspont, hogy vajon a tiltás vagy a megfelelő tájékoztatás a jobb módszer az amúgy milliárdos üzletnek számító homeopátia térfoglalásának megállítására.

Emlékezetes, az EASAC 2017 szeptemberi állásfoglalása után a budapesti Semmelweis Egyetem is megszüntette korábbi homeopátiás kurzusait.

A homeopátia hatástalanságát tavaly Novák Hunor a kuruzslás ellen harcoló háziorvos saját bőrén igyekezett bizonyítani egy „halálos dózis” homeopátiás szer bevételével. Az orvos köszöni, azóta is jól van.

A magyarok homeopátiához való hozzáállását tavaly a 444 és az Index is közvélemény-kutatásokkal vizsgálta. A két portál megbízásából készült felmérések arra a döbbenetes eredményre jutottak, hogy az emberek 39, illetve 44 százaléka annak ellenére is hasznosnak találja a hatóanyagokat (?) milliószoros hígításban tartalmazó bogyócskákat, hogy saját maga soha nem is használta még a szereket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lerohant a rendőrség öt videojátékos csalót Ausztráliában

Lerohant a rendőrség öt videojátékos csalót Ausztráliában

Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Ibrahimoviccsal lepték meg a barlangból kimentett, Ibra-rajongó thai gyerekeket

Ibrahimoviccsal lepték meg a barlangból kimentett, Ibra-rajongó thai gyerekeket

„Ebben az országban már szinte mindenki megosztónak számít” – Geszti Péter a kkv-k marketingjéről

„Ebben az országban már szinte mindenki megosztónak számít” – Geszti Péter a kkv-k marketingjéről

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet