szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tarlós István azt mondta, folyik az eljárás a margitszigeti teniszstadion ügyében, és csak akkor épülhet meg ott az építmény, ha az nem veszélyezteti a sziget természetes funkcióit. A főpolgármester szerint a Római helyett pedig inkább olyan helyen épülhetne árvízi védmű, ahol a lakók örülnek is annak, és nem tiltakoznak ellene. Arról is kérdezték, vállalná-e újabb négy évre a főpolgármesterséget.

Tarlós István főpolgármester szerda délelőtti sajtótájékoztatóján a hvg.hu kérdésére elmondta, eljárás indult, és komoly bírságok várhatók a Margitszigeti teniszstadion területén letarolt fák ügyében.

ATP-torna ide vagy oda, az érvényes hatósági rendelkezéseket be kell tartani – mondta a főpolgármester, hozzátette, a kormányhivatal meg is indította az eljárást az ügyben, és komoly bírságokra lehet számítani.

Emlékezetes: a Margitszigeten a tulajdonos főváros tudta nélkül tarolták le a fákat a régi teniszstadion területén. Korábban úgy volt, egy új teniszstadion épül a Szigeten, amely a Groupama Arénánál is magasabb lesz, azonban a Margitszigetre gyakorolt környezeti hatás miatt ezt Áder János köztársasági elnök és Tarlós István főpolgármester is megvétózta.

A fakivágás után készített videónkat itt láthatják:

Tarlós István szerdán azt mondta, ebben az ügyben

igaza van a környezetvédőknek, és mindenkinek, aki a fairtás ellen tiltakozott,

nem is a kivágott növények mérete miatt, hiszen csak néhány vastag törzsű fát vágtak ki, hanem elsősorban azért, mert engedély nélkül történt, ráadásul Budapest egyik legszebb parkjában.

A főpolgármester elmondása szerint kedden egyeztetett a teniszszövetség elnökével, akik napokon belül elkészítik az új terveket a Margitszigetre építendő teniszstadionról.

Amennyiben a tervezett teniszstadion a Margitsziget írásban is rögzített természetes funkcióival nem ellenkezik, megépülhet a szigeten, hiszen korábban is ilyen létesítmény állt a kérdéses helyen. De amennyiben az épület mérete és a vele járó környezetalakítás nem fér bele ebbe, akkor máshova kell vinni azt – mondta.

Megbízhatóbbak az orosz metrók, mint az Alstomok

A főpolgármester arról is beszélt, hogy befejeződött a 3-as metrószerelvények felújítása, június 4-én megérkezett az utolsó, harminchetedik felújított orosz metrószerelvény is Budapestre.

Tarlós István szerint a BKV több ízben is kötbért nyújtott be az orosz metrók hibáival és késésével kapcsolatosan, az egyeztetések folyamatban vannak, milliárdos nagyságrendű tételről van szó, egyelőre azonban nincs eredmény az ügyben.

A sajtótájékoztatón az újságíróknak egy diagramon azt is bemutatták, hogy lényegesen lecsökkent a 3-as metrókocsikkal kapcsolatos hibák száma. A grafikon szerint a felújított orosz metrók a 2-es és 4-es vonalon közlekedő Alstom szerelvényeknél is kevesebb hibát produkáltak az átlagosan forgalomban töltött időt figyelembe véve. A metrók ajtajaival voltak ugyan problémák bőven a forgalomba állás után, de a statisztika szerint a hibák mostanra lényegesen lecsökkentek.

Oda építenének védművet, ahol örülnek is neki

A főpolgármester a római-parti gátról is beszélt. Hangsúlyozta, a Dunára merőleges Aranyhegyi-patak és Barát-patak partján, illetve a Duna mellett a Rómairól északra eső pünkösdfürdői szakaszon is megépül a gát – ezekben az ügyekben ugyanis konszenzus van.

Tarlós szerint akár a parton is épülhet a védmű, de akár attól beljebb is, függően attól, hogy mire jut a szakmai grémium, amely a gát nyomvonalát vizsgálja – ebben az ügyben azonban még nincsen döntés. Akárhogy is lesz, a főpolgármester szerint az engedélyezés 2019 végéig, 2020 elejéig is eltarthat, az előtt nem reális, hogy megkezdődjenek a part menti munkák.

Miután a kormány létrehozott egy Budapest fejlesztéséért felelős államtitkárságot, Tarlós szerint várható, hogy több támogatás jut most a fővárosnak, és akkor felmerül, hogy

máshol is épülhetne árvízi védmű, például Újpesten és Angyalföldön is.

Tarlós szerint ha lesz pluszforrás, célszerűbb lenne ott kezdeni az árvízvédelmi beruházásokat, ahol a lakók még örülnek is ennek, és nem tiltakoznak.

Továbbra sem árulta el, indul-e 2019-ben

Tarlós újságírói kérdésre továbbra sem árulta el, hogy vállalja-e a főpolgármester-jelöltséget a 2019-es önkormányzati választásokon. Azt mondta, a kormány részéről már egyértelmű, hogy szeretnék, ha ő lenne a jelölt, ő azonban még nem döntötte el, belevágna-e újabb 5 évre a városvezetésbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Tarlósék nem adtak engedélyt a margitszigeti fairtásra

A főváros szerint nem volt joga kivágni a margitszigeti fákat a bontást végző cégnek, mert nem adtak rá engedélyt. A 26 méter magas új teniszstadion ügyében egyelőre senki nem mondja ki, megépül-e vagy sem a Margitszigeten.

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár

Karácsony a kormány ajánlatáról: „Az ég szerelmére, mi lenne, ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét?”

Karácsony a kormány ajánlatáról: „Az ég szerelmére, mi lenne, ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét?”

2,6 másodperc alatt 0-ról 100-ra, ezt tudja a 710 lóerős új Porsche

2,6 másodperc alatt 0-ról 100-ra, ezt tudja a 710 lóerős új Porsche