Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Ami sok, az sok. A CÖF megelégelte, hogy az Európai Parlament LIBE-bizottság a magyar jogállamiság állapotáról készült Sargentini-jelentéssel rágalmakat szór az országra. Ezért a tettek mezejére lépett: reprezentatív felmérést végzett és ezt egy petícióba csomagolva elküldte az Európai Parlament petíciós bizottságának, írja a Magyar Idők. A kormányközeli civil CÖF azt akarja elérni, hogy kimondják: Sargentini és jelentése elfogult úgy szakmailag, mint politikailag.

A CÖF ezt egy felmérésbe csomagolta: "A civil szervezet felhívta az EP bizottságának a figyelmét arra, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) tanácsa elnökének kérésére reprezentatív felmérés készült a civil kollégiumok bevonásával többek között arról, hogy Magyarországon az egyes egyesületeknek és alapítványoknak mi a véleménye tevékenységük jogi szabályozásáról, és hogy a törvények megfelelően segítik-e a civil közösségek munkájának végzését."

A NEA költségvetési forrásból működik, államilag támogatja a civileket, azaz a nem állami szervezeteket – ez már szép. Tehát az állami szerv felmérést készít, amit az állami cég (MVM) pénzéből dolgozó CÖF propagál. Az üzenet pedig egyértelmű: "A petícióból kiderül, hogy a rövid idő alatt beérkezett 1913 válasz alapján a válaszadók 95,2 százaléka igennel válaszolt, nemleges választ mindössze 4,8 százalékuk adott. A CÖF–CÖKA szerint ez a szám már reálisabban tükrözi a 61 800 magyarországi civil szervezet hangját, mint ahogyan azt néhány baloldali elfogultságú, nehezen átlátható pénzügyi hátterű szervezet közreműködése mutatta a jelentés készültekor."

Vagyis a kislábodi polgári lövészegylet és többi civil szervezet teljesen elégedett a jogi szabályozással.

A Sargentini-jelentés viszont kifejezetten az áprilisban előterjesztett Stop Soros-tervezetet említi negatív példaként. Ez egyfelől még nem létező törvény, másfelől már teljesen átírták (amit az ellenzéki pártok úgy értékeltek, a Fidesz átverte választóit), harmadrészt eleve csak pár civil szervezetet célzott. Nem releváns tehát a többségre hivatkozni akkor, ha egy törvényt pár szervezetre írnak, és főleg nem hiteles mindezt egy állami Alappal felméretni.

Olyan ez, mintha mondjuk a Simicska-cégek közbeszerzési ellehetetlenítését lehetővé tevő szabályozásról az összes többi céget kérdezné az NGM.

Amúgy az egész történetben egy "nehezen átlátható pénzügyi hátterű szervezet" van, a CÖF.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!