szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig nem nagyon akarta megmondani az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek, hogy miért adott több mint 500 milliót 2016-ban a kormány kedvenc civil szervezetének, a CÖF-nek, de erre most már jogerős ítélet kötelezi őket.

A Magyar Villamos Művek Zrt-nek ki kell adnia ki minden olyan dokumentumot, amelyet a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak (CÖKA) megítélt támogatással kapcsolatban kezel – így szól a Fővárosi Törvényszék múlt csütörtöki, jogerős ítélete. 2017 áprilisában a HVG írta meg, hogy százmilliókat kapott a CÖF az állami közműcégtől, az ügyben ezután az Átlátszó indított pert.

Miután az Átlátszó kikérte az adatokat, a cég elismerte, hogy 2016-ban 508 millió forinttal tömte ki a kormánybarát civilek erszényét. Az MVM kommunikációs igazgatója még azt is kikotyogta, hogy a Nemzeti Kommunikációs hivatal adott engedélyt arra, hogy a MVM kifizethesse a pénzt. Azt viszont, hogy mire ment el a több mint félmilliárdos összeg, különböző okokra hivatkozva nem árulták el.

A bíróság a múlt héten azonban jogerősen is arra kötelezte a céget, hogy hozzák nyilvánosságra a támogatással kapcsolatos teljes iratanyagot, köztük

  • a CÖKA támogatásra irányuló kérelmét,
  • a támogató MVM támogatásra vonatkozó belső előterjesztését,
  • a döntés tárgyában tartott testületi ülés jegyzőkönyvének vonatkozó részét,
  • illetve magát a támogatási döntést és a támogatási szerződést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több játékos és szinte az egész edzői stáb koronavírusos a kisvárdai focicsapatnál

Több játékos és szinte az egész edzői stáb koronavírusos a kisvárdai focicsapatnál

27 éve fogant, most született meg egy kislány

27 éve fogant, most született meg egy kislány

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból