szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

A szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom ellenállásra szólított fel az idei Budapest Pride ellen.

A Jobbikból frissen kizárt Toroczkai László által alapított Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a hét eleji közleményében azt írta, amennyiben a kormány nem tiltja be a Budapest Pride-ot, akkor ők fognak Magyar Ellenállás keretében fellépni a rendezvénnyel szemben. „A hagyományainkat meg kell védeni a modern deviációkkal szemben.” A HVIM a kormánytól azt várja, tiltsák be a felvonulást. De nincsenek illúzióik, írják, ezért „a hazafias szervezetekkel összefogva felemeljük a szavunkat és együttes erővel cselekszünk az alapvető emberi értékek védelmezéséért, úgymint az egészséges, hagyományos nemi identitásért, a valódi keresztény értékekért és a konzervatív és tradicionális családmodellért.” Azt ígérik, az utcán lesznek július 7-én, a felvonulás napján. Legutóbb egyébként 2008-ban és 2009-ben zavarta meg nagyszámú ellentüntető a Pride-ot, akkor Molotov-koktélokkal, köveket dobálva támadtak a felvonulókra.

A HVIM-közlemény után megkérdeztük Karlik Cintiát, a Budapest Pride szóvivőjét. Ő azt mondta, felháborító, hogy egy szervezet más állampolgárok békés gyülekezését akarja megzavarni vagy megakadályozni. „A menetet idén is a rendőrség biztosítja, 250 menetkísérő önkéntessel együttműködve, arról pedig, hogy minden esetleges atrocitás rögzítésre kerüljön és szabálysértések, bűncselekmények esetén eljárás induljon, közel 50 kamerás jogi megfigyelő gondoskodik.”

Szerinte az, ahogyan szélsőjobboldali szervezetek a Budapest Pride Felvonulást kívánják elhallgattatni és megfélemlíteni, nem különbözik attól, „ahogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek hallgatásra és félelemre kényszerülnek a mindennapjaikban; családtagok, kollégák, szomszédok és idegenek előtt, hogy elkerüljük a megbélyegzést vagy akár bántalmazást. A beletörődés a bujkálásba, a megalkuvás az elrejtőzéssel talán biztonságosnak tűnik, de ez a biztonság csak látszat, sőt, még a szabadságunkat is elveszítjük vele. A Budapest Pride felvonuláson pont azért emelünk szót, hogy egyszerre élhessünk szabadon és biztonságban, hogy nemet mondjunk a megfélemlítésre és az erőszakra, amit rengetegen naponta átélünk.”

Megkérdeztük, ez hogyan hat esetleg arra, hogy tavaly után idén is kordonok nélkül tervezik a vonulást a Pride-on. Karlik szerint a rendőrség a tavalyi évben bebizonyította, hogy képes élő erővel is biztosítani a békés felvonulását.

Erőszakos ellentüntetők nem kényszeríthetnek olyan biztosítási módszereket a rendőrségre, ami a résztvevőket akadályozza a menethez való későbbi csatlakozásban, ráadásul költségesebb, és a felvonuláson részt nem vevők közlekedését is indokolatlanul kényelmetlenné teszi. Ha a HVIM ragaszkodik az ellentüntetéshez, akkor a rendőrségnek őket, és nem a Budapest Pride várhatóan több tízezres békés tömegét kell kordonokkal biztosítani – zárta.

A Pride múlt pénteken indult, a megnyitón beszédet mondott többek között Árvai Péter és Enyedi Ildikó is, a rendező arról beszélt, hogy úgy érzi, „visszafelé folyik a víz a Dunában, a békés és derűs együttélés nemek, népcsoportok, kisebbségek és nagyobbságok között ismét megkérdőjeleződik”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!