szerző:
hvg.hu

A Fidesz parlamenti pártcsaládjának tagjai, köztük a bevándorlásellenes olasz Öt Csillagos Mozgalom is megszavazta, sőt, szigorította a Magyarország elleni eljárás indítását javasló európai jelentést. Pedig Orbán szerint ez egy Soros-jelentés.

Hétfőn fogadta el a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE). A dokumentum azt mondja ki, hogy a Magyarországon fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, ezért indokolt a hetedik cikk szerinti eljárás megindítása hazánk ellen.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő közleményében azt írta, a bizottság által elfogadott dokumentumhoz 263 módosító javaslat érkezett, ezek jelentős részét a Fidesz európai parlamenti képviselői adták be. Az ő javaslataikat azonban a szakbizottság jobb- és baloldali többsége közösen szavazta le, azokat a módosító javaslatokat azonban megszavazták, amelyek lényegesen szigorítanak az Orbán-kormány cselekedeteivel szemben egyébként is eléggé kritikus dokumentum szövegén.

A Fidesz pártcsaládját alkotó néppárti és a szélsőjobboldali frakcióban ülő, nemrég olasz kormányzópárttá választott Öt Csillag Mozgalom súlyos hangvételű módosító javaslatait is megszavazták; méghozzá jobboldali támogatással. 

A jelentésbe bekerülő bekezdések egyike éppen Tiborcz István volt cégét, az Eliost vádolja korrupcióval, mivel a szöveg szerint szabálytalanul használtak fel uniós forrásokat.

A hvg.hu hétfőn megkérdezte Orbán Viktort, hogy mit szól a bizottság jóváhagyásához. A miniszterelnök azonban válasz helyett visszakérdezett, hogy 

A Soros-jelentésről beszélünk, nem?

Orbán szerint a jelentéssel csak nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra, hogy változtassa meg álláspontját bevándorlásügyben – de miután a magyar választók erről már döntöttek, nincs miről beszélni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!