szerző:
hvg.hu

Ismét tárgyalt az innovációs és technológiai miniszter az akadémia elnökével, Palkovics szerint azonban nem közeledtek az álláspontok, annak ellenére, hogy szerinte az elviekben egyetértenek, csak a megoldásokban nem.

Kedden is tárgyalt egymással Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, megegyezés azonban továbbra sincs a kutatási pénzek elosztási módjáról – ezt mondta Palkovics az InfoRádiónak.

Nem közeledtek az álláspontok – ismeri el a rádiónak Palkovics, mivel az ő véleménye továbbra is az, hogy a magyar kutatás-fejlesztés finaszírozási rendszerében egyértelmű szabályozásokat kell felállítani. (Emlékezetes: a CEU-ügy is azzal indult, hogy a szabályozás a kormány szerint nem volt egyértelmű.)

Senki nem akar egyébként elvenni senkitől semmit – folytatta a miniszter –, csak a rendelkezésre álló forrásokat próbáljuk fókuszálni, a kiválóságok támogatása megmarad, az innováció és az alapkutatás támogatását viszont szét kell választani. 

Az elviekben egyébként egyetértünk, csak a megoldásokban nem

– mondta Palkovics, úgyhogy folytatják a tárgyalásokat.

Az ügy előzménye, hogy a kormány az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz vonná az akadémiai kutatóközpontok támogatásának jelentős részét, több mint 20 milliárd forintot, ezért az akadémikusok attól tartanak, a kormányzat így szerezne befolyást az MTA felett. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Windisch Judit Itthon

Palkovics László annyiszor verte át az akadémikusokat, hogy már a szavát sem hiszik

"Ez a törvény nem a CEU ellen van" -–emlékeznek még erre a legendás Palkovics-mondásra? Hát arra, mikor arról beszélt, hogy senki sem akarja a Budapesti Corvinus Egyetemet szétválasztani, majd mégis megtették? Több akadémikussal is beszéltünk, akik egyáltalán nem bíznak Palkovicsban. Szerintük, amit a miniszter mond az akadémia függetlenségének megmaradásáról, csak üres lózung.

hvg.hu Itthon

Több százan tüntettek az MTA függetlenségéért

A Momentum szervezett tüntetést a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségének megőrzéséért az MTA épületéhez azután, hogy a kormány a költségvetésének jó részét magához vonná. Az eseményen több százan vettek részt.