szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét tárgyalt az innovációs és technológiai miniszter az akadémia elnökével, Palkovics szerint azonban nem közeledtek az álláspontok, annak ellenére, hogy szerinte az elviekben egyetértenek, csak a megoldásokban nem.

Kedden is tárgyalt egymással Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, megegyezés azonban továbbra sincs a kutatási pénzek elosztási módjáról – ezt mondta Palkovics az InfoRádiónak.

Nem közeledtek az álláspontok – ismeri el a rádiónak Palkovics, mivel az ő véleménye továbbra is az, hogy a magyar kutatás-fejlesztés finaszírozási rendszerében egyértelmű szabályozásokat kell felállítani. (Emlékezetes: a CEU-ügy is azzal indult, hogy a szabályozás a kormány szerint nem volt egyértelmű.)

Senki nem akar egyébként elvenni senkitől semmit – folytatta a miniszter –, csak a rendelkezésre álló forrásokat próbáljuk fókuszálni, a kiválóságok támogatása megmarad, az innováció és az alapkutatás támogatását viszont szét kell választani. 

Az elviekben egyébként egyetértünk, csak a megoldásokban nem

– mondta Palkovics, úgyhogy folytatják a tárgyalásokat.

Az ügy előzménye, hogy a kormány az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz vonná az akadémiai kutatóközpontok támogatásának jelentős részét, több mint 20 milliárd forintot, ezért az akadémikusok attól tartanak, a kormányzat így szerezne befolyást az MTA felett. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Palkovics László annyiszor verte át az akadémikusokat, hogy már a szavát sem hiszik

"Ez a törvény nem a CEU ellen van" -–emlékeznek még erre a legendás Palkovics-mondásra? Hát arra, mikor arról beszélt, hogy senki sem akarja a Budapesti Corvinus Egyetemet szétválasztani, majd mégis megtették? Több akadémikussal is beszéltünk, akik egyáltalán nem bíznak Palkovicsban. Szerintük, amit a miniszter mond az akadémia függetlenségének megmaradásáról, csak üres lózung.

hvg.hu Itthon

Több százan tüntettek az MTA függetlenségéért

A Momentum szervezett tüntetést a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségének megőrzéséért az MTA épületéhez azután, hogy a kormány a költségvetésének jó részét magához vonná. Az eseményen több százan vettek részt.