szerző:
hvg.hu

Egy kínai gyártó által előállított hatóanyag szennyeződött, emiatt vonták vissza a valsartant tartalmazó vérnyomáscsökkentők jelentős részét – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató helyettese. A szakemberek azt javasolják, a gyógyszerét senki se dobja el azonnal, mert annak nagyobb az egészségügyi kockázata.

Egy kínai gyártó, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által előállított hatóanyag szennyeződése miatt vonták ki az egész Unió területén a valsartan hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentők jelentős részét. Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, főigazgató-helyettese a témában rendezett szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a szennyezett hatóanyag

egészségkárosodást okoz.

A szennyeződésnek karciogén (rákkeltő) hatása van, azonban ez a hatás egyrészt nem jelentkezik azonnal, csak hosszú évek után, másrészt ilyen anyagok más úton is bekerülhetnek a szervezetbe, például füstölt hússal. A gyógyszernél azonban nagyon alacsonyan húzzák meg a határértéket.

A visszavonás a hazai készítmények háromnegyedét érinti. A felfüggesztett készítmények listáját itt érik el. A magas vérnyomás népbetegség, az érintett vérnyomáscsökkentőket nagyjából 200 ezer ember szedheti. Merkely Béla kardiológus, a Magyar Kardiológusok Társaságának előző elnöke, a Szakmai Kollégium Kardiológia Tagozatának elnöke azt mondta,

"a beteg sokkan nagyobb egészségkárosodásnak van kitéve, ha azonnal elhagyja a vérnyomáscsökkentő gyógyszert anélkül, hogy másra átállna."

Azt javasolják, egy hónapon belül kérjenek új receptet az orvosuktól, addig szedjék tovább. Ezt a sajtótájékoztatón többször is hangsúlyozták. Merkely azt mondta,

"a szennyezés több éve jelen lehet a gyógyszerekben, a néhány hét további gyógyszeres kezelés a toxikus hatás kifejtésében alacsony rizikót hordoz, ezt el kell fogadni. Ha elhagyják a gyógyszert, a kiugró vérnyomás miatt a beteg szívinfarktust, sztrókot kaphat."

Készítettek egy listát az orvosok számára arról, mivel lehet helyettesíteni a készítményeket, ezeket eljutattják majd.

Európában a legelsőként Magyarország lépett – mondta Szolyák Tamás, a többi ország csak a ma kiadott figyelmeztetés után intézkedett. Ha bármilyen új információt megtudnak, arról is tájékoztatják az embereket.

A sajtótájékoztatón beszéltek arról is, prioritás az ellátás biztosítása, a másik hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekből van elég a patikákban. A valsartant tartalmazó készítményekből is van olyan, amely nem szennyezett. Ezt más technológiával állítják elő. Szolyák arra számít, ezek a gyártók növelhetik a kapacitásukat. Ha a szennyezett hatóanyagot előállító cég változtat a technológián, és szennyeződésmentes készítményt állítanak elő, egy újabb vizsgálat után visszatérhetnek a piacra. Kérdés, hogy a beteg vagy az orvos választja-e még a készítményüket.

Többen feltették a kérdés, hogyhogy csak most vették észre a szennyezést. Szolyák azt mondta, nem tudni pontosan, mikortól szennyeződhetett a hatóanyag, a cég többször változtatott a technológián. Most egy potenciális vevő jelentkezett a gyártónál, amely felülvizsgálta a hatóanyagot, ebből indult a széles körű vizsgálat. A hatóanyagokat ugyan rendszeresen ellenőrzik, de erre a szennyeződésre senki sem keresett rá korábban.

"Nem lehet kizárni, hogy korábban is szennyezett volt már a hatóanyag, de ennek ellenkezőjét sem lehet kizárni."

A sajtótájékoztatót a Facebookon közvetítettük, ez a teljes felvétel

A vérnyomáscsökkentőket a patikákból vonják vissza, így az a gyártókon múlik, hogy visszafizetik-e a pénzt azoknak, akik több havi készlettel rendelkeznek. Az ügyben már elkezdtek tárgyalni a gyártókkal.

Az átállás miatt nőhet a sor az orvosoknál, Merkely Béla szerint az orvosok gyorsított időpontadással megoldhatják a problémát.

"Van olyan helyzet, mikor többet kell dolgozni, azt gondolom, ezt a 200 ezer embert át tudjuk állítani."

Öt napja függesztették fel 27 gyógyszer forgalmazását, akkor merült fel a gyanú, hogy minőségi hibás lehet az egyik hatóanyag.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!