szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kínai gyártó által előállított hatóanyag szennyeződött, emiatt vonták vissza a valsartant tartalmazó vérnyomáscsökkentők jelentős részét – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató helyettese. A szakemberek azt javasolják, a gyógyszerét senki se dobja el azonnal, mert annak nagyobb az egészségügyi kockázata.

Egy kínai gyártó, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által előállított hatóanyag szennyeződése miatt vonták ki az egész Unió területén a valsartan hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentők jelentős részét. Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, főigazgató-helyettese a témában rendezett szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a szennyezett hatóanyag

egészségkárosodást okoz.

A szennyeződésnek karciogén (rákkeltő) hatása van, azonban ez a hatás egyrészt nem jelentkezik azonnal, csak hosszú évek után, másrészt ilyen anyagok más úton is bekerülhetnek a szervezetbe, például füstölt hússal. A gyógyszernél azonban nagyon alacsonyan húzzák meg a határértéket.

A visszavonás a hazai készítmények háromnegyedét érinti. A felfüggesztett készítmények listáját itt érik el. A magas vérnyomás népbetegség, az érintett vérnyomáscsökkentőket nagyjából 200 ezer ember szedheti. Merkely Béla kardiológus, a Magyar Kardiológusok Társaságának előző elnöke, a Szakmai Kollégium Kardiológia Tagozatának elnöke azt mondta,

"a beteg sokkan nagyobb egészségkárosodásnak van kitéve, ha azonnal elhagyja a vérnyomáscsökkentő gyógyszert anélkül, hogy másra átállna."

Azt javasolják, egy hónapon belül kérjenek új receptet az orvosuktól, addig szedjék tovább. Ezt a sajtótájékoztatón többször is hangsúlyozták. Merkely azt mondta,

"a szennyezés több éve jelen lehet a gyógyszerekben, a néhány hét további gyógyszeres kezelés a toxikus hatás kifejtésében alacsony rizikót hordoz, ezt el kell fogadni. Ha elhagyják a gyógyszert, a kiugró vérnyomás miatt a beteg szívinfarktust, sztrókot kaphat."

Készítettek egy listát az orvosok számára arról, mivel lehet helyettesíteni a készítményeket, ezeket eljutattják majd.

Európában a legelsőként Magyarország lépett – mondta Szolyák Tamás, a többi ország csak a ma kiadott figyelmeztetés után intézkedett. Ha bármilyen új információt megtudnak, arról is tájékoztatják az embereket.

A sajtótájékoztatón beszéltek arról is, prioritás az ellátás biztosítása, a másik hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekből van elég a patikákban. A valsartant tartalmazó készítményekből is van olyan, amely nem szennyezett. Ezt más technológiával állítják elő. Szolyák arra számít, ezek a gyártók növelhetik a kapacitásukat. Ha a szennyezett hatóanyagot előállító cég változtat a technológián, és szennyeződésmentes készítményt állítanak elő, egy újabb vizsgálat után visszatérhetnek a piacra. Kérdés, hogy a beteg vagy az orvos választja-e még a készítményüket.

Többen feltették a kérdés, hogyhogy csak most vették észre a szennyezést. Szolyák azt mondta, nem tudni pontosan, mikortól szennyeződhetett a hatóanyag, a cég többször változtatott a technológián. Most egy potenciális vevő jelentkezett a gyártónál, amely felülvizsgálta a hatóanyagot, ebből indult a széles körű vizsgálat. A hatóanyagokat ugyan rendszeresen ellenőrzik, de erre a szennyeződésre senki sem keresett rá korábban.

"Nem lehet kizárni, hogy korábban is szennyezett volt már a hatóanyag, de ennek ellenkezőjét sem lehet kizárni."

A sajtótájékoztatót a Facebookon közvetítettük, ez a teljes felvétel

A vérnyomáscsökkentőket a patikákból vonják vissza, így az a gyártókon múlik, hogy visszafizetik-e a pénzt azoknak, akik több havi készlettel rendelkeznek. Az ügyben már elkezdtek tárgyalni a gyártókkal.

Az átállás miatt nőhet a sor az orvosoknál, Merkely Béla szerint az orvosok gyorsított időpontadással megoldhatják a problémát.

"Van olyan helyzet, mikor többet kell dolgozni, azt gondolom, ezt a 200 ezer embert át tudjuk állítani."

Öt napja függesztették fel 27 gyógyszer forgalmazását, akkor merült fel a gyanú, hogy minőségi hibás lehet az egyik hatóanyag.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz