szerző:
hvg.hu

Egy Malév-utódcég miatt adna egérutat a felszámolás alatt álló cégeknek a kormány az Index szerint. A jogi módosítás súlyos károkat okozna az üzleti életnek. A módosítás jogi megoldása pedig jogalkotási gyöngyszem.

Vélhetőleg egy Malév-utódcég felszámolási eljárása miatt módosítana a csődtörvényen a kormány úgy, hogy az a cég, amely ellen elrendelték a felszámolást jogerősen, de végül kifizeti a számlát, amivel tartozik, elkerülné a felszámolást, azaz megszűnne ellene az eljárás, írja az Index. Ez csak elsőre tűnik pozitív lépésnek, a valóságban teret nyitna a nemfizetésnek, sújtaná a becsületesen fizető cégeket, növekednének a körbetartozások, rombolná az üzleti bizalmat.

Már a törvénymódosítás mikéntje is elképesztő: a most készülő költségvetési törvénybe került egy javaslat, amely szerint a csődtörvényt módosítani kell. Két szót cserélt csak fel a módosítás, értelemmódosulás nélkül, de ezzel megnyílt az út a csődtörvény fenti módosítására. Amire pedig azért van szükség a lap szerint, mert az államnak kínos, hogy egy olyan cég ellen zajlik felszámolás, amelybe milliárdokat tolt: az egyik Malév-utódcégbe, a Malév Ground Handling Zrt-be.

Ezzel a cseles jogalkotási móddal a kormány csak tovább növelné az egyedi esetekre hozott törvények számát (lex CEU, lex Patyi, lex Mol, lex csicska).

És nem mellesleg sokat rombolna a magyarországi üzleti jogi környezeten, morálon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!