szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök épp a Jad Vasem intézetből távozott, ahol leckét kapott a holokauszt történelmi igazságáról és Horthy Miklósról is. Ezután állták el az útját a tüntetők.

Magyar és héber feliratú táblákkal állta el Orbán Viktor autókonvojának útját néhány tucat tüntető Jeruzsálemben, amikor a magyar miniszterlenök elhagyta a holokausztnak emléket állító Jad Vasem intézetet és múzeumot - írja a Times of Israel.

A demonstrálók "Soha többet!" és "Szégyelld magad!" feliratú táblákat tartottak fel, ezeken az Amnesty Inetrnational jelképe is látható volt.

Az izraeli lap beszámolója szerint a tüntetők percekre feltartóztatták Orbánékat, majd a rendőrség tisztította meg az utat. A tüntetők a magyar kormány nacionalista irányvonala ellen tiltakoztak, és mert Orbánék méltatják és pozitív hősnek tartják a nácikkal kollaboráló Horthy Miklós volt kormányzót. A demonstrálók közül volt, aki a Jad Vasem intézetet is bírálta, amiért fogadják Orbán Viktort.

Az izraeli hadsereg rádiója egy videót is közzétett a Twitteren az incidensről:

A Times of Israel beszámolója szerint Orbán a Jad Vasemben egyébként a hagyományos kipa helyett egy fekete kalapot viselt az Emlékezés Csarnokában, ahol a feleségével vett részt a hivatalos ceremónián, de majdnem végig csöndben maradt. A végén a vendégkönyvbe csak a saját és felesége nevét írta be, üzenet nélkül.

A Jad Vasem közleményében azt írta Orbán látogatásáról, hogy azon szóba került a magyar hatóságoknak a náci Németországgal való közreműködése Horthy Miklós kormányzása idején. "A látogatás során a holokauszttal kapcsolatos történelmi igazság fontosságán volt a hangsúly, és azon a módon, ahogyan ezt őrizni kellene és kifejezni megemlékezéseken, az oktatásban és az emlékezetben" - közölték. Tavaly nyáron Orbán kivételes államférfiként méltatta Horthy Miklóst.

Emellett kifejezték a kívánságukat is, hogy a miniszterelnök olyanokat nevezzen ki a holokauszttal foglalkozó vezető intézmények és múzeumok élére, akik elkötelezettek a holokauszttal kapcsolatos megbízható és lelkiismeretes történeti kutatások, valamint azok bemutatása, terjesztése iránt.

A múzeum hozzátette, a külügyminisztérium irányelvei szerint fogadták Orbánt, eszerint ugyanis minden Izraelbe látogató méltóságnak meg kell látogatnia az emlékhelyet.

A nap folyamán korábban Orbán Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel tárgyalt, aki Izrael igaz barátjának nevezte a magyar miniszterelnököt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért