szerző:
hvg.hu/MTI

A külügyminisztérium szerint ez is azt mutatja, hogy a világ vezetői odafigyelnek Magyarországra.

„A világ legfontosabb vezetőivel találkozott az elmúlt hetekben a miniszterelnök” – így kezdte szerdai sajtótájékoztatóját a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Menczer Tamás Orbán Viktor diplomáciai találkozóiról számolt be – tudják, amiről a miniszterelnök maga is rendszeresen hírt ad Facebook-oldalán, visszaszámlálva a napokat a vakációig. Valóban, Orbán Viktor nem sokat pihenhetett az utóbbi időben: találkozott a német kancellárral, a kínai és az izraeli miniszterelnökkel, az orosz és a török elnökkel, valamint telefonon beszélt az amerikai elnökkel, akivel a NATO-csúcs keretében személyesen is váltott néhány szót.

A KKM szerint a diplomáciai szempontból eseménydús hetek egyértelműen azt mutatják, hogy

Mindez az jelenti, hogy a világ vezetői odafigyelnek a magyar miniszterelnökre, egy olyan közép-európai miniszterelnöknek tekintik, akinek a véleményét fontos és érdemes is meghallgatni."

Azt is hozzáteszik, hogy

bár politikai ellenfelei azzal bírálják a kormányt, hogy Magyarország diplomáciailag elszigetelt, ezek a találkozók jól mutatják, hogy ez „alaptalan butaság”, ennek éppen az ellenkezője igaz.”

A külügyminisztérium szerint a világ vezetői több okból is figyelemmel követik Orbán Viktor tevékenységét: legfőképp azért, mert a miniszterelnök szakított a „merjünk kicsik lenni politikával”,illetve hogy a kormány mindig fellép a magyar érdekek védelmében. Ráadásul a kabinet jó válaszokat adott a nemzetközi kihívásokra, ami jó pont több ország vezetőjének szemében is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!