szerző:
hvg.hu

Filippov Gábor kimerítő cikkben mutatja be, hogy az Orbán Viktor által kialakított rendszer a kormányfő szónoklatai ellenére nem "kereszténydemokrata demokrácia", hanem egy "versengő autoriter rezsim". A politológus elemzéséből kitűnik: nincs Orbán Magyarországában semmi egyedi. És ez lehetne akár reménysugár is az ellenzék számára.

Olyan polgári rezsimben élünk, amelyben léteznek a formális demokratikus intézmények, és ezeket tekintik a hatalomra jutás elsődleges eszközeinek, de amelyben a hatalmon lévőket jelentős előnyhöz juttatja az állami intézményekkel való visszaélés (…), és a játéktér súlyos mértékben a hatalmon lévők javára lejt. A verseny így valódi, de nem tiszta

– Filippov így összegzi 24.hu-n megjelent írásában Magyarországot, és ehhez nem a saját szavait használja fel, hanem Levitsky és Way definícióját. Már ezzel is jelzi, hogy amit Orbán Viktor épít az országban, az egy nemzetközi trendbe illik. A kilencvenes években láthattuk a demokrácia térnyerésének csúcspontját, azóta a hibrid rezsimek ellenforradalma zajlik. A tartós hatalomra törő politikusok megtalálták a demokrácia díszleteit és rítusait, mint a legolcsóbb és leghatékonyabb módszert uralmuk fenntartására. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok rövid ideig tartó egyeduralmát követően gazdaságilag és politikailag is magára talált több felemelkedő hatalom, amely épp úgy támogatja az ő érdekeit jobban szolgáló hibrid rendszereket, ahogy a nyugati szövetségi rendszer a liberális demokráciákat.

Filippovnál nincs szükség bővebben kifejtett magyar példákra, hogy a hazai rendszert párhuzamba állítsa afrikai, dél-amerikai és ázsiai országok fejlődésével. Mellékmondatban intézi el, mi minden "sajátosan magyar megoldást" vezettek be évtizedekkel ezelőtt a világ számtalan pontján. A magyar nyelv elismerően "trükkös csalónak" nevezi a sima gazembereket, és épp így próbálja Orbán rendszerének egyediségével szebbé tenni a hazai közállapotokat. Filippov ezzel számol le. 

Egy figyelmeztetése is van számunkra az Orbán-kormány kapcsán:

"A rezsim mindeddig kellő biztonságban érezhette magát ahhoz, hogy még csak ki se játssza az összes kártyáját. Hogy milyen további adminisztratív lehetőségek állnak rendelkezésére arra az esetre, ha egyszer valóban fenyegetve érezné magát, abból csak ízelítőt adott az Állami Számvevőszék akciója a kampány kellős közepén a Jobbik és más ellenzéki pártok ellen."

És ha már megfoszt minket Filippov attól az illúziótól, hogy Orbán valami egyedit talált fel, épp ebből fakadóan tud vigaszt is nyújtani. A történelmi előképek ugyanis azt mutatják, hogy a demokráciát saját hatalmuk megőrzésére felhasználó és kiüresítő rendszerek végül mind belebuktak abba, hogy időnként kénytelenek megmérettetni magukat. Igen, Orbán rendszere békésen leváltható a politológus szerint. Csak nagyon ügyesnek kell lenni hozzá.

Itt olvashatják a teljes gondolatmenetet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

Filippov Gábor: A Fidesz egyszerűen jobban ismeri a választókat

A Fidesz tarolásának oka olyan tudatos szervezetépítés, információgyűjtés és mozgósítás, ami még a Fidesz erőforrásfölényét tekintve is teljesítmény – mondja a választásokat elemezve Filippov Gábor. A politológus szerint az ellenzék nem csaphatja be magát azzal, hogy csak a vidéken vesztette el a meccset, és fontos tanulság, hogy a politika feladatát nem fogja elintézni sem a sajtó, sem a civilek, sem a választók – kegyvesztett oligarchák pedig végképp nem.

Negyvenmilliárdot tettek félre azoknak a munkanélkülieknek, akik hajlandók vállalkozást indítani

Negyvenmilliárdot tettek félre azoknak a munkanélkülieknek, akik hajlandók vállalkozást indítani

Most derült ki: volt egy hiba a Facebookon, amellyel (megint) adatok tömkelegéhez férhettek hozzá, az önéihez is

Most derült ki: volt egy hiba a Facebookon, amellyel (megint) adatok tömkelegéhez férhettek hozzá, az önéihez is

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Megdöbbent a kormány a menekülteknek kiosztott bankkártyákon, holott már rég tudhatott róla

Megdöbbent a kormány a menekülteknek kiosztott bankkártyákon, holott már rég tudhatott róla

Havasi: Kacsa, hogy Gruevszki a miniszterelnök házában lakik

Havasi: Kacsa, hogy Gruevszki a miniszterelnök házában lakik

Hét kölyökkutyát vert agyon baltával egy nő Zala megyében

Hét kölyökkutyát vert agyon baltával egy nő Zala megyében