szerző:
hvg.hu

Apró malőr, hogy a Híradó műsorvezetője eltévesztette Földi-Kovács Andrea nevét. Még egy baki: rossz időpontra harangozták be a műsort a tévé honlapján.

Elkezdődött a a Magyarország élőben, az a műsor, amelyet az Egyenesen című Kálmán Olga műsor helyett adnak. A műsorvezető, Földi-Kovács Andrea beköszönt a Híradó végén, és ismertette a tartalmat.

Azzal kezdett,

hát, visszatértem, hogy emlékeztessem a nézőket a 3 évvel ezelőtti időszakra.

Jön Kocsis Máté, "ha visszaemlékeznek, ő volt az, akinek fájt, ami a HírTV-nél történt", megkérdezi majd, mit gondol most, illetve arról a korábban elhangzott tételmondatról, hogy "totális médiaháború indult a piacon", majd beszélnek a médiapiaci átrendeződésről is.

A műsor következő vendége Gajdics Ottó és Huth Gergely a Magyar Idők és a Pesti Srácok főszerkesztője. Gajdics korábban a HírTV-t is vezette.

"Él a remény, hogy visszakapja az oldal a televíziót" - nyitott Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a műsorban. Azt mondta, bosszúvágy nincs benne, az elégtétel az más. "Mindenki a sajtó szabadságát félti, de mikor Simicska azt mondta, bemegy a HírTV-be és kirúg mindenkit, azokkal az újságírókkal senki sem szolidarított" - hánytorgatta fel. Ezek álságos médiaviták.

A Fidesznek semmi köze ahhoz, ami ma történt, de a szavaztábor visszakapott valamit, ami jogosan megilleti.

Nincs kormánypárti médiatúlsúly, soha nem érezte ezt, ma sem. Különösen, ha nézzük a netes oldalakat is. "Ez egy blöff." Azt mondta, a jobboldali újságírók tehetségesek, milyen sikeres volt a HírTV is annak idején. "Jó tévét kell csinálni, nem a Klubrádión panaszkodni a sajtószabadságon." Hosszan gondolkodott, mikor volt utoljára a HírTV-ben, 2015. januárjában lehetett. Bízik benne, hogy többet hívják innentől kezdte. (A Fidesz nem volt hajlandó nyilatkozni a csatornának, mikor nagyon bedurvult a háború Simicska Lajos és Orbán Viktor között - a szerk.) Kocsis azt mondja, nyitott a vitákra, arra biztatja a fideszeseket, térjenek vissza a tévéhez.

Polgári elkötelezettségű, nemzeti érzelmű nézőké legyen a HírTV megint - ezt szeretné Kocsis. Arra, hogy lezárult-e a médiaháború a mai nappal, Kocsis azt mondta, nem, a média háborúzik, jellegénél fogva. Bízik abban, hogy a HírTV olyan lesz, mint volt, tárgyilagosan bemutathatják a kormánypárti politikusok, mit gondolnak a világról és válaszoljanak kemény kérdésekre. Vitákat is ígért.

Nem fideszes tévét akar, hanem a saját tábor számára szerethető tévét - pontosított. A G-nap után történtek visszafordíthatatlan folyamatok azzal, ahogy a miniszterelnököt nevezte Simicska Lajos. "Kulturált emberek egymásról nem beszéltek így." A trágárság Simicska "függő pillanatában" hangzott el, ez a kulturált vitát nem szolgálja.

Tekintsük egy sötét korszaknak, ami lezárult az ország és a média életében, a vitákat nem ilyen stílusban, ezekkel a módszerekkel rendezzék el a felek.

A miniszterelnök által beharangozott nagy változások a médiapiacot nem érintik Kocsis szerint.

Kocsis 20 percet kapott, utána Gajdics Ottó és Huth Gergely ül az asztalnál. Gajdics az átalakításról azt mondja, "szokványos átadás-átvétel volt." Felidézte, ő is csomagolt már, mikor új vezető jött. "Formális, piaci történet zajlott le.Krokodilkönnyek, hamis siránkozások azt célozzák, hogy ebből is politikai eszközt kovácsolva úgy állítsák be, vége a sajtószabadságnak, nincs demokrácia, nincs a fékeknek ellensúlya. Ez humbug, rizsa. A történet az, hogy hazajöttünk!"

Huth azon viccel, nem az a nemzethalál, ha jobbra fordul egy csatorna, hanem ha balra. Szerinte azok a hírtévések voltak az áldozatok, akik

a G-napon kiugrottak a világűrbe. Több mint 3 éves rémálom ért véget, a G-napot az I-nap követte. Az igazságé.

Szerinte itt több millió embertől vették el a fórumokat. Gajdics hosszan beszélt arról, hogy "ennél szebb történetet", mint hogy a jobboldal visszakapta a tévéjét, nem tud elképzelni. Simicska alig költött a tévére, bezzeg Kálmán Olga milyen sokat keresett - hánytorgatta föl Huth, összehasonlítva azzal a környezettel, amit az EchoTV-ben (ami Mészáros Lőrincé) tapasztalni.

A HírTV átalakítását a szerda délelőtti állománygyűlésen jelentette be a tulajdonos, Nyerges Zsolt, tömeges elbocsátás volt, több műsor megszűnt, Kálmán Olga és Csintalan Sándor sem vezethet műsort. A fél 7-es Híradóban is bemondták vezető hírként, hogy a tévé visszatér a jobboldalra. Ennek szó szerinti leiratát közzétették a tévé honlapján is. Az egyik betilott adást juszt is megcsinálják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!