szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy terjedt el, Orbán Viktor fiatal belga rajongóival találkozott Tusnádfürdőn, ennél eggyel bonyolultabb a kép.

Belga fiatalokkal viccelődött Orbán Viktor Tusnádfürdőn, mikor megkérdezték, mit üzen a belgáknak, akik szerint nem lehet megállítani a kulturális hanyatlást, és a masszív bevándorlást, holott Közép-Kelet-Európa megmutatta, hogy lehetséges, Orbán azt mondta,

Lehetek őszinte? Minden nemzet azt kapja, amit megérdemel. Fel kell ébredni, mielőtt baj lesz.

Később kiderült, nem szimpla rajongók voltak a fiatalok: a flamand Schild & Vrienden (Pajzs és Barátok) nevű bevándorlásellenes szervezet tagjairól van szó. A szervezet vezetője, Dries Van Langenhove részt vett a tusványosi szabadegyetem egyik kerekasztal-beszélgetésén is.

Az Index utánajárt, kik ők, kiderült, a szervezet 2017 nyarán alakult, 900 tagja van, az eddigi belga sajtó tudósítása róluk főként abból állt, hogy keményen támadták a migráció vagy a brüsszeli EU-s politika támogatóit, olykor fizikai atrocitásba keveredtek radikális baloldaliakkal. Nem meglepő, hogy a diákvezér helyet kapott Tusványoson, a mozgalom léte is erősíti Orbán Nyugatot támadó politikáját.

A szabadegyetemmel a diákszervezet vette fel a kapcsolatot – mondta Van Langenhove a lapnak, ugyanis szerinte a belga flamandok helyzete valamelyest hasonlít az erdélyi magyarokéhoz. Szerinte hidat kell építeni Nyugat- és Közép-Európa között, "legfőbb ideje, hogy Európa egyesüljön a kihívások leküzdésére".

Azt mondta, a találkozó és a videó Orbánnal "kicsit mindkettejük ötlete volt", de Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök nem árulta el, miért volt fontos Orbánnak a találkozó. A belga fiatal arról is beszélt, neki azért szimpatikus Orbán, mert szeretné megtartani Magyarországot a magyaroknak, Európát az európaiaknak.

Ez a józan ész, ami Orbánnak megvan, nyugaton elveszett.

Szerinte az Orbán-kormányt azért mocskolja a nyugati sajtó, mert túl baloldali és politikailag korrekt.

Meg akarom mutatni a nyugat-európaiaknak Orbán Viktor, Magyarország és Közép-Európa másik arcát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata