szerző:
hvg.hu

Úgy terjedt el, Orbán Viktor fiatal belga rajongóival találkozott Tusnádfürdőn, ennél eggyel bonyolultabb a kép.

Belga fiatalokkal viccelődött Orbán Viktor Tusnádfürdőn, mikor megkérdezték, mit üzen a belgáknak, akik szerint nem lehet megállítani a kulturális hanyatlást, és a masszív bevándorlást, holott Közép-Kelet-Európa megmutatta, hogy lehetséges, Orbán azt mondta,

Lehetek őszinte? Minden nemzet azt kapja, amit megérdemel. Fel kell ébredni, mielőtt baj lesz.

Később kiderült, nem szimpla rajongók voltak a fiatalok: a flamand Schild & Vrienden (Pajzs és Barátok) nevű bevándorlásellenes szervezet tagjairól van szó. A szervezet vezetője, Dries Van Langenhove részt vett a tusványosi szabadegyetem egyik kerekasztal-beszélgetésén is.

Az Index utánajárt, kik ők, kiderült, a szervezet 2017 nyarán alakult, 900 tagja van, az eddigi belga sajtó tudósítása róluk főként abból állt, hogy keményen támadták a migráció vagy a brüsszeli EU-s politika támogatóit, olykor fizikai atrocitásba keveredtek radikális baloldaliakkal. Nem meglepő, hogy a diákvezér helyet kapott Tusványoson, a mozgalom léte is erősíti Orbán Nyugatot támadó politikáját.

A szabadegyetemmel a diákszervezet vette fel a kapcsolatot – mondta Van Langenhove a lapnak, ugyanis szerinte a belga flamandok helyzete valamelyest hasonlít az erdélyi magyarokéhoz. Szerinte hidat kell építeni Nyugat- és Közép-Európa között, "legfőbb ideje, hogy Európa egyesüljön a kihívások leküzdésére".

Azt mondta, a találkozó és a videó Orbánnal "kicsit mindkettejük ötlete volt", de Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök nem árulta el, miért volt fontos Orbánnak a találkozó. A belga fiatal arról is beszélt, neki azért szimpatikus Orbán, mert szeretné megtartani Magyarországot a magyaroknak, Európát az európaiaknak.

Ez a józan ész, ami Orbánnak megvan, nyugaton elveszett.

Szerinte az Orbán-kormányt azért mocskolja a nyugati sajtó, mert túl baloldali és politikailag korrekt.

Meg akarom mutatni a nyugat-európaiaknak Orbán Viktor, Magyarország és Közép-Európa másik arcát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott

Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”

Eltűnt szaúdi újságíró: mit tudott a szaúdi koronaherceg?

Eltűnt szaúdi újságíró: mit tudott a szaúdi koronaherceg?

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt

Az év legvakmerőbb vádlottja a tárgyalás közben, a bíró és az őrök előtt akart drogot adni társának

Az év legvakmerőbb vádlottja a tárgyalás közben, a bíró és az őrök előtt akart drogot adni társának

Hős utcai razzia: 14 embert vettek őrizetbe

Hős utcai razzia: 14 embert vettek őrizetbe