szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzat jövő szeptemberre ígérte a bevezetést, ám ez a koncepción dolgozó szakemberek szerint szinte biztosan nem tartható.

Csak egy félkész verziót kapott kézhez az új Nemzeti alaptantervből (NAT) az Emberi Erőforrások Minisztériuma – értesült a Népszava. A lap több forrásból is úgy tudja, hogy az alaptanterven dolgozó szakemberek nagyjából a fejlesztés felénél tartanak, szerintük a kormány által beígért, jövő szeptemberi bevezetés szinte biztosan csúszni fog. A projekt tavaly ősszel indult, a kidolgozás pedig legalább kétéves munka.

Nem csak ez aggasztja a NAT-on dolgozó szakembereket: azt mondják, a kormány eddig ugyan nem szólt bele a munkájukba, de azt leszögezték, hogy az új alaptantervnek kellően nemzetinek, munkaalapúnak és családközpontúnak kell lennie. Azt azonban már nem árulták el, hogy ezeket a célokat milyen szempontrendszerek mentén kellene megvalósítani. A szakemberek szerint a NAT fejlesztésével megbízott miniszteri biztos, Csépe Valéria

mindenre bólogat, amit a kormány kér, de az elvárásokat már nem továbbítja a szakmai csoportok felé, hagyja, hogy azok önállóan döntsenek.

Ebből pedig előbb-utóbb konfliktus is lehet, ha a kormányzatnak nem tetszik a kidolgozott koncepció.

Az új alaptantervhez egyébként még megfelelő tankönyvek sem állnak rendelkezésre: a Népszava úgy tudja, azokat csak a közeljövőben kezdik kidolgozni, a kormány elképzelésében pedig kétféle tankönyv szerepel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál

Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál

Volt pozitív hatása is a világjárványnak: elcsendesültek az óceánok

Volt pozitív hatása is a világjárványnak: elcsendesültek az óceánok

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban