szerző:
hvg.hu

Rózsavölgyi Gábor menesztésének ügyében elég sok a kérdőjel.

Nemrég mi is megírtuk, hogy hiába támogatták a tanárok, a szülők és a diákok is az eddigi igazgató, Rózsavölgyi Gábor pályázatát a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban, a minisztérium indoklás nélkül elutasította azt. Helyette Türk László történelemtanár, fideszes önkormányzati képviselő lesz az igazgató, aki kívülről érkezik. A döntés sokak felháborodását kiváltotta, nemrég online petíció is indult, hogy a korábbi igazgató megmaradhasson állásában.

A Klebelsberg Intézményfenntartó azzal magyarázta a közkedvelt igazgató leváltását, hogy vezetése alatt sok volt a probléma az intézményben: a fenntartói törvényességi ellenőrzés a jogszerű működés hiányát állapította meg a tanórák megtartása és helyettesítése, a pedagógusok feladatkiosztása, továbbá az intézményi dokumentumok koherenciája vonatkozásában. A központ szerint az igazgató mindezt nem kezelte megfelelően, ezért mennie kell.

Az Index azt írja: Rózsavölgyi erre válaszul csütörtökön közleményt adott ki, amiben azt írja: visszautasítja azokat a vádakat, miszerint az által vezetett intézmény törvénytelenül működött volna két éven keresztül. Közölte: az elmaradt órákkal kapcsolatban megtette a szükséges lépéseket, ugyanakkor szerinte azok nagy része nem a pedagógusok mulasztása, hanem a pedagógiai program feladatai és a tanév aktuális igényei miatt keletkeztek, tehát valójában nem is maradtak el, csak az elektronikus naplóban jelentek meg így.

Ráadásul az Ady drámatagozatos, művészeti gimnázium diákjai országos felkéréseket kapnak szereplésekre, rengeteg projektnapjuk, rendhagyó óráik és egyéb iskolán kívüli alkalmaik vannak. A 2016. novemberi törvényességi ellenőrzésének hiányosságai miatt 2017 januárjában írásbeli figyelmeztetésben részesült, többek között azért, mert a szabadságokkal kapcsolatos szóbeli tankerületi igazgatói utasítást nem tartotta be. A tankerület akkori szabályzata szerint azonban nem lehetett utasítani az intézményvezetőt a saját jogkörébe tartozó területen, tehát a szabadságok kiadása megfelelt a jogszabályoknak.

A helyi viszonyokat jól ismerő Cívishír szerint Rózsavölgyi akkor lett szálka a hatalom szemében, amikor 2016-ban nem akadályozta meg, hogy az Ady Endre Gimnázium tanárai és diákjai is csatlakozzanak az emlékezetes kockás inges akcióhoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Minden idők tíz leghülyébb tánca, amire mindenki ropta, az is, aki ma már tagadja

Minden idők tíz leghülyébb tánca, amire mindenki ropta, az is, aki ma már tagadja

Telefonon félemlítik meg a kkv-ket, százezreket követelnek rajtuk az új típusú csalásban

Telefonon félemlítik meg a kkv-ket, százezreket követelnek rajtuk az új típusú csalásban

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

Mit szólna, ha kedvenc márkájáról kiderülne, hogy neve ellenére magyar?

Mit szólna, ha kedvenc márkájáról kiderülne, hogy neve ellenére magyar?

A Wall Street farkasa kiskutya volt hozzá képest

A Wall Street farkasa kiskutya volt hozzá képest