szerző:
hvg.hu

Rózsavölgyi Gábor menesztésének ügyében elég sok a kérdőjel.

Nemrég mi is megírtuk, hogy hiába támogatták a tanárok, a szülők és a diákok is az eddigi igazgató, Rózsavölgyi Gábor pályázatát a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban, a minisztérium indoklás nélkül elutasította azt. Helyette Türk László történelemtanár, fideszes önkormányzati képviselő lesz az igazgató, aki kívülről érkezik. A döntés sokak felháborodását kiváltotta, nemrég online petíció is indult, hogy a korábbi igazgató megmaradhasson állásában.

A Klebelsberg Intézményfenntartó azzal magyarázta a közkedvelt igazgató leváltását, hogy vezetése alatt sok volt a probléma az intézményben: a fenntartói törvényességi ellenőrzés a jogszerű működés hiányát állapította meg a tanórák megtartása és helyettesítése, a pedagógusok feladatkiosztása, továbbá az intézményi dokumentumok koherenciája vonatkozásában. A központ szerint az igazgató mindezt nem kezelte megfelelően, ezért mennie kell.

Az Index azt írja: Rózsavölgyi erre válaszul csütörtökön közleményt adott ki, amiben azt írja: visszautasítja azokat a vádakat, miszerint az által vezetett intézmény törvénytelenül működött volna két éven keresztül. Közölte: az elmaradt órákkal kapcsolatban megtette a szükséges lépéseket, ugyanakkor szerinte azok nagy része nem a pedagógusok mulasztása, hanem a pedagógiai program feladatai és a tanév aktuális igényei miatt keletkeztek, tehát valójában nem is maradtak el, csak az elektronikus naplóban jelentek meg így.

Ráadásul az Ady drámatagozatos, művészeti gimnázium diákjai országos felkéréseket kapnak szereplésekre, rengeteg projektnapjuk, rendhagyó óráik és egyéb iskolán kívüli alkalmaik vannak. A 2016. novemberi törvényességi ellenőrzésének hiányosságai miatt 2017 januárjában írásbeli figyelmeztetésben részesült, többek között azért, mert a szabadságokkal kapcsolatos szóbeli tankerületi igazgatói utasítást nem tartotta be. A tankerület akkori szabályzata szerint azonban nem lehetett utasítani az intézményvezetőt a saját jogkörébe tartozó területen, tehát a szabadságok kiadása megfelelt a jogszabályoknak.

A helyi viszonyokat jól ismerő Cívishír szerint Rózsavölgyi akkor lett szálka a hatalom szemében, amikor 2016-ban nem akadályozta meg, hogy az Ady Endre Gimnázium tanárai és diákjai is csatlakozzanak az emlékezetes kockás inges akcióhoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A diktatúrában a szex is az ellenállás része

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Tavaszias lesz a csütörtök

Tavaszias lesz a csütörtök

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Egymillió menekültet legalizált Etiópia

Egymillió menekültet legalizált Etiópia