szerző:
hvg.hu

Hiába támogatták a tanárok, a szülők és a diákok is az eddigi igazgató pályázatát a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban, a minisztérium indoklás nélkül elutasította azt.

Hiába támogatta a nevelőtestület, a szülői közösség és a diákönkormányzat is az eddigi gazgató pályázatát a Debreceni Ady Endre Gimnázium vezetésére, az Emmi indoklás nélkül elutasította azt – írja a 444.hu.

A lap azt írta, az intézmény vezetésére ketten pályáztak: Rózsavölgyi Gábor, aki 32 éve itt tanít, és 2002 óta igazgató is, valamint Türk László történelemtanár, aki soha nem tanított középiskolában, viszont fideszes önkormányzati képviselő. Türk korábban az Epreskerti Általános Iskola intézményvezető-helyettese volt, emellett a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnökhelyettese, illetve tavaly megnyerte a debreceni időközi választást, és így a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője lett.

A nevelőtestület tagjai közül 62-ből 61-en támogatták Rózsavölgyi vezetői programját, ami mellett a Szülői Választmány és a Diákönkormányzat is ellenszavazat és tartózkodás nélkül állt ki. Türk programját a nevelőtestület 56-6 arányban leszavazta, a szülőktől 3 igent, 27 nemet és 1 tartózkodást kapott, a diákok között pedig 38-an nemmel voksoltak rá, 2-en pedig tartózkodtak.

Az oktatási államtitkár ennek ellenére utasította el mindenféle indoklás nélkül Rózsavölgyi pályázatát, aki már tavaly is váratlanul csak egy évre kapott kinevezést, holott akkor is kiálltak mellette a tanárok, szülők és diákok is.

A lap azt írja, az igazgatói pályázat elbírálási határideje július 13. volt, de azt egyelőre nem tudni, hogy Türk pályázatát elfogadták-e, vagy érvénytelen lett az eljárás.

Az iskola egyébként az elmúlt hat évben felkerült az ország 100 legjobb középiskolájánának HVG által összeállított listájára, tavaly a 69. volt.

A debreceni eset egyébként nem egyedi, tavaly nyáron nagy port kavart egy XIII. kerületi iskola esete, ahova egy volt fideszes polgármestert tettek meg igazgatónak (aki később gyermekbántalmazási ügybe is keveredett), de a II. kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium igazgatói posztjára is egy fideszes volt alpolgármester került, az oktatáspolitikát korábban kritizáló makói József Attila Gimnázium igazgatóját pedig 22 év után küldték el annak ellenére, hogy más nem is pályázott a posztjára. A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot tíz éve vezető igazgató újrapályázását indoklás nélkül nem támogatta az oktatási kabinet, Balog Zoltán miniszter ott megkegyelmezett az igazgatónak, aki végül még egy évig maradhat az iskola élén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Hatvani bűz: tiltakoznak a lakosok, de még mindig nincs felelős

Hatvani bűz: tiltakoznak a lakosok, de még mindig nincs felelős

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Pizzagitár pepperonival

Pizzagitár pepperonival

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését