szerző:
hvg.hu

Elmarad a miniszterelnök és a tudósok találkozója a Széchenyi István-emléknapon. Új időpontot keresnek.

Az idei lett volna a harmadik év, amikor a kormányfő és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke díszvacsorára hívta az intézmény alapítójának születésnapján, szeptember 21-én a tudományos élet fontosabb szereplőit. Az esemény azonban elmarad, Lovász Lászlónak ugyanis más programja van – írja a 24.hu.

Az MTA sajtótitkársága azt közölte, hogy az elnök egy korábban leszervezett utazáson külföldön tartózkodik majd a vacsora időpontjában. A lap úgy tudja, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda csak a napokban értesült erről, emiatt pedig az a döntés született, hogy a társszervező nélkül nem tartják meg az eseményt.

A miniszterelnök sajtófőnöke a 24.hu-nak azt írta, hogy új időpontot egyeztetnek.

A lap megjegyezte: a Magyar Tudományos Akadémia költségvetésének megnyirbálása és autonómiája körül kialakult feszültségek miatt a díszvacsora bojkottjának szervezése már a múlt hónapban megindult, az Origo szerint száznál többen már akkor elfogadták a meghívást.

A parlament július 17-én fogadta el azt a költségvetést megalapozó törvényjavaslatot, amelynek értelmében az MTA összköltségvetésének közel fele, 25 milliárd forint a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dercsényi Dávid Itthon

MTA-főtitkár: Van, aki már azt mondja, innen menekülni kell

Kedden a parlament elfogadta azt a költségvetési módosító javaslatot, amely szerint az MTA 28 milliárdos kutatásra fordítandó pénze mostantól a Palkovics-féle Innovációs Minisztériumon keresztül érkezzen az akadémiához. Ennek mikéntjét és hogyanját még senki sem ismeri. Sőt a kormányzati koncepciót sem. Török Ádám, az MTA főtitkára azt mondja, nem tervez a törvénymódosítás miatt lemondani, de a helyzet az MTA számára elfogadhatatlan. Hogyan jöhettek elő újra Kóka János mondatai? És miért találja magát az Akadémia a kultúrharc kellős közepén?