szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szélt korábban azt Etikai Bizottság minden leendő tisztségtől eltiltotta, akkor gondolkodási időt kért.

A Borsod24.com információi szerint Szél Bernadett szeptember 15-i hatállyal lemondott az LMP társelnöki posztjáról és a frakcióvezetőségről is. Ezt a hvg.hu-nak egy névtelenséget kérő párttag is megerősítette. Szél a részleteket a Magyar Hangnak adott interjúban mondta el.

Hivatalos oldalára egyelőre ennyit rakott fel:

A lap szerint Szél lemondásának közvetlen oka az Etikai Bizottság azon döntéssorozata, amelyben súlyos büntetéseket róttak ki a párt saját jelöltjeire, amit ő súlyosan igazságtalannak, méltatlannak, politikailag pedig vállalhatatlannak tart. Szél a lap szerint azt mondta,

"egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez, nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák."

Párton belül állítólag felmerült, hogy Demeter Márta lehetne az új társelnök. Demetert hosszú huzavona után vették fel a pártba.

Szélt július 19-én büntette meg a párt Etikai Bizottsága, amiért a kampányban egyeztetett más ellenzéki pártokkal, ezzel pedig szembement a kongresszusi határozattal. Három évre tiltották el attól, hogy bármilyen pártbeli tisztségért induljon. Társelnöki mandátumából másfél év volt még hátra, arról nem kellett lemondania, viszont nem jelöltethette magát újra. Szél a döntés után gondolkodási időt kért.

Az Etikai Bizottság Ungár Pétert is megbüntette, ugyanezért. Kassai Dániel kizárták a pártból, miután a választás előtt visszalépett Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus javára. A korábbi társelnök, Hadházy Ákos kilépett a pártból.

Kis LMP-s abszurd: a tiltásokat osztogató etikai bizottsági elnököt is megfosztották tisztségétől, mert szivárogtatott a Hadházy-Sallai csörte ügyében.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!