szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az intenzív toborzás sem segít.

Jelentős vérhiány van az egész országban, a nyári hónapokban pedig még súlyosabb a helyzet, mint máskor. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint míg egy átlagos napon 1600-1800-an is adnak vért, ez a szám idén augusztusban jóval kevesebb volt. Az OVSZ egész évben intenzív kampányt folytat, hogy népszerűsítse a véradást, mégis egyre kevesebb az önkéntes – írja a Magyar Idők. Tavaly 2900-zal kevesebben adtak vért, mint 2016-ban, akkor pedig 4700-zal csökkent a donorok száma 2015-höz képest. Az OVSZ igazgatója szerint félő, hogy a csökkenő tendencia folytatódik.

A nyári hónapokban egyébként minden évben megfigyelhető némi csökkenés, de az idei nyár még az eddigieknél is kevesebb önkéntest hozott. Az OVSZ és a Vöröskereszt szerint ennek hátterében a nyári meleg, az allergiaszezon és a szabadságolások állhatnak. Vérre viszont mindig szükség van: az életmentő műtétek és a tervezett beavatkozások nyáron sem maradhatnak el, ezért az OVSZ szerint minden önkéntesre szükség van.

Vannak olyan vérkészítmények, amelyeket csak pár napig lehet tárolni, ezért a készleteket folyamatosan újra kell tölteni. Ráadásul a ritkább vércsoportokra is nagy szükség van, ezeket még a szokásosnál is nehezebb pótolni nem csak Magyarországon, hanem a világ szinte minden országában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

Műtéted lesz? Szereznél hozzá vért? – az irányított véradás fonák gyakorlata

Tipikusan magyarosnak tűnik az irányított véradás gyakorlata egy a lapunk által megismert eset alapján: a beteg szorong, hogy elmarad a műtétje, ha nem sikerül magának vért gyűjtenie, a véradóhelyeken pedig káosz van, sokszor nem világos, ki mikor és hogyan adhat vért egy bizonyos személynek, ha adhat. Az összképbe a vérplazmabiznisz is bezavar. Az országos vérellátó nem lát problémát.

Bűnügyi felügyelet alá vették a korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkárt

Bűnügyi felügyelet alá vették a korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkárt

A minisztérium ellenőrizte és rendben találta a csokimikulásokat

A minisztérium ellenőrizte és rendben találta a csokimikulásokat

Karácsony: Ha kitartunk, győzünk, és jövőre is lesz kivel közösen ünnepelni

Karácsony: Ha kitartunk, győzünk, és jövőre is lesz kivel közösen ünnepelni