szerző:
hvg.hu

A totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett megemlékezésen Schmidt Mária is részt vett, ő arról beszélt, hogy mintha az Európai Unió vezetői között is reneszánsza lenne a kommunizmusnak.

A kormány mindent megtesz azért, hogy történelmi hagyományainknak, veretes ősi jogunknak és kultúránknak megfelelő módon szabadságban élhessünk - hangoztatta az MTI szerint Kásler Miklós csütörtökön Budapesten, a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából szervezett séta utáni megemlékezésen.

Kásler Miklós azt mondta, "mindenáron biztosítani kell a teljes szuverenitásunkat, akció- és ütőképességünket, mert csak ennek birtokában tudjuk garantálni minden honfitársunk, családjaink és nemzetünk békés jövőjét". Szerinte így akadályozható meg, hogy Magyarországon és Európában még egyszer emberellenes ideológiák és a belőlük kinövő diktatúrák "veszélyeztessék a fizikai, materiális és szellemi létet".

A miniszter arról is beszélt, hogy létezett a 20. században két olyan totális struktúra, amelyek "szörnyűségeit a mai napig nem tudtuk, nem is lehetett feldolgozni".

A kommunizmus és a nemzetiszocializmus két olyan emberellenes rendszer volt, amelyek alapját a felfoghatatlan gonoszság képezte. Mindkét szisztéma hazugságra épült: a jövőben jólétet ígért, miközben megnyomorított milliókat - tette hozzá.

A tudósítás szerint a miniszter azt mondta: a hit, az erkölcs lefokozása a francia forradalomban politikai és társadalmi téren diktatúrához vezetett. A forradalom "vérgőzös fejű és véres kezű gyermekei" egymást ölték meg, de Magyarország ellentmondott és ellentmond a totális eszméknek.

Kásler Miklós szerint a rendszerváltás időszakában az egész térséget figyelembe véve a magyar ellenzék, majd 1990 után az Antall-kormány tette a legtöbbet a kommunizmus felszámolásáért.

A séta utáni megemlékezésen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is felszólalt, ő azt mondta, hogy a kommunizmus és a nácizmus egy tőről, ugyanabból a "mételyből" fakad, az emberi gonoszságból, egy a lényegük, tagadni mindent, ami emberi, szabad és demokratikus. Szerinte az Európai Unió vezetői körében is mintha reneszánsza lenne a kommunizmusnak.

Az ünnepség beszédekkel kezdődött. Ezeket emlékséta követte, amely a Kossuth Lajos tértől a Cipők a Duna-parton emlékműhöz, majd a Terror Háza Múzeumhoz vezetett, több felszólalás itt hangzott el. A száz-kétszáz emberből álló menetet a pénzügyőrzenekar vezette fel és rendőrök sora biztosította. A tömegben többen magyar és európai uniós zászlókat tartottak, ezenkívül transzparenseken különböző települések neveit is látni lehetett.

Az ünnepség közös mécsesgyújtással zárult a Terror Háza Múzeumnál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!