szerző:
HVG

Nemzetiségi önkormányzatokat hozhatnak létre a magyarországi oroszok, az orosz kisebbséghez tartozók ezt idén februárban kezdeményezték a Nemzeti Választási Bizottságnál. Erről ír a csütörtökön megjelent HVG hetilap.

A nemzetiséggé nyilvánítás a parlament jogköre, ám számos feltételnek kell megfelelni. A kezdeményező például csak magánszemély lehet, ezen először fenn is akadtak az oroszok. De aztán Döbrei Istvánnak sikerült. Ő Oroszországban tanult, tavaly pedig céget alapított, a Rushun nevű kft.-t, orosz-magyar gazdasági kapcsolatokban utazik.

Hogy valakit nemzetiséggé nyilvánítsanak, kell legalább ezer aláírás is, azoktól, akik magukat e nemzetiséghez sorolják, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárok is.

Úgy tudni, a kezdeményező oroszoknak most sikerülhet a megfelelő számú aláírás összegyűjtése, így a kérdés az Országgyűlésé lesz. Ők dönthetnek.

„Az Orbán–Putyin-kapcsolatok egyik szimbolikus gesztusa lehetne, ha orosz nemzetiségi önkormányzat jönne létre, amely parlamenti szószólót is állíthatna, így is erősítve a pillanatnyilag megbonthatatlannak látszó orosz-magyar barátságot” – írja a HVG.

További részletek a csütörtökön megjelent HVG hetilapban.

 

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!