szerző:
Tetszett a cikk?

Már múlt héten megjósoltuk, de most bekövetkezett: a bírónak visszatérő korábbi NVB-elnök, Patyi András a testületben még megtartott tagságáról is lemondott. Formálisan ezt a hétfő délutáni ülésen veszi tudomásul a Nemzeti Választási Bizottság.

Szeptember 1-vel lemondott 2013 szeptember 30- val keletkezett tagi megbízatásáról Patyi András – derül ki az erről szóló nyilatkozatából, amelyet a Nemzeti Választási Iroda információink szerint szeptember 1-én már átvett.

Ennek „tudomásulvétele” a hétfő délutánra összehívott NVB-ülés első napirendi pontja, de ez már csak a formális rábólintás Patyi lemondására.

Ahogy megírtuk, a bírságkirályként elhíresült Patyi csak pár hétig volt a testület sima tagja, miután az augusztus 14-i ülésen leköszönt elnöki tisztségéről. Így viszont még tagként meg tudta szavazni saját utódjának Rádi Péter ügyvédet a kormánypárti delegáltakkal együtt.

Litresits András, a testület MSZP által delegált már múlt héten megjósolt Patyi végleges távozását, miután a közelmúltban több lépés is arra utalt, hogy az Orbán-kormány által tervezett, új közigazgatási bíróságok élére igyekszik. Így másik vezető pozícióját már júliusban felszámolta, lemondott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról. Majd a parlamentben keresztültoltak egy törvénymódosítást, ami alapján pályázat nélkül is visszatérhet korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát. Ez olyan mértékben Patyira stimmel, hogy a médiában csak lex Patyinak nevezték a majdani kinevezésének megágyazó jogszabályt.

Patyi András NVB-elnökként kiérdemelte a sajtóban a "bírságbajnok", illetve "bírságkirály" címkét, amikor a választások törvényessége felett őrködő testület első számú vezetőjeként megalázkodva sajnálkozott Orbán Viktornak, amiért az NVB megbírságolta az óvodásokkal tolt kampányért. Az NVB-elnökhöz méltatlan viselkedés abból a videóból derült ki, amelyet maga a kormányfő tett ki a kampányidőszakban közösségi oldalára.

Az egyik emlékezetes megmozdulása Patyinak: a kampányidőszak finisében rektorként Orbán Viktorral és Tarlós Istvánnal
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak