szerző:
Gergely Zsófia

Már múlt héten megjósoltuk, de most bekövetkezett: a bírónak visszatérő korábbi NVB-elnök, Patyi András a testületben még megtartott tagságáról is lemondott. Formálisan ezt a hétfő délutáni ülésen veszi tudomásul a Nemzeti Választási Bizottság.

Szeptember 1-vel lemondott 2013 szeptember 30- val keletkezett tagi megbízatásáról Patyi András – derül ki az erről szóló nyilatkozatából, amelyet a Nemzeti Választási Iroda információink szerint szeptember 1-én már átvett.

Ennek „tudomásulvétele” a hétfő délutánra összehívott NVB-ülés első napirendi pontja, de ez már csak a formális rábólintás Patyi lemondására.

Ahogy megírtuk, a bírságkirályként elhíresült Patyi csak pár hétig volt a testület sima tagja, miután az augusztus 14-i ülésen leköszönt elnöki tisztségéről. Így viszont még tagként meg tudta szavazni saját utódjának Rádi Péter ügyvédet a kormánypárti delegáltakkal együtt.

Litresits András, a testület MSZP által delegált már múlt héten megjósolt Patyi végleges távozását, miután a közelmúltban több lépés is arra utalt, hogy az Orbán-kormány által tervezett, új közigazgatási bíróságok élére igyekszik. Így másik vezető pozícióját már júliusban felszámolta, lemondott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról. Majd a parlamentben keresztültoltak egy törvénymódosítást, ami alapján pályázat nélkül is visszatérhet korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát. Ez olyan mértékben Patyira stimmel, hogy a médiában csak lex Patyinak nevezték a majdani kinevezésének megágyazó jogszabályt.

Patyi András NVB-elnökként kiérdemelte a sajtóban a "bírságbajnok", illetve "bírságkirály" címkét, amikor a választások törvényessége felett őrködő testület első számú vezetőjeként megalázkodva sajnálkozott Orbán Viktornak, amiért az NVB megbírságolta az óvodásokkal tolt kampányért. Az NVB-elnökhöz méltatlan viselkedés abból a videóból derült ki, amelyet maga a kormányfő tett ki a kampányidőszakban közösségi oldalára.

Az egyik emlékezetes megmozdulása Patyinak: a kampányidőszak finisében rektorként Orbán Viktorral és Tarlós Istvánnal
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!