szerző:
hvg.hu

Felszólalhat a Sargentini-jelentésről szóló szavazás előtt, de tömören kell fogalmaznia.

Megkapta az engedélyt Orbán Viktor, hogy felszólaljon az Európai Parlament keddi vitája előtt. Csütörtökön már mi is írtunk arról, hogy a miniszterelnök beszélni fog a Sargentini-jelentésről szóló szavazás előtt, most azonban az is kiderült, hogy alaposan meg kell gondolnia, mit mond, ugyanis csak hét percet kap a felszólalásra – írja a Népszava.

A lap szerint az Elnökök Értekezlete úgy döntött, hogy Orbán csak egyszer szólalhat fel.

A Magyarországról szóló jelentés összeállítója, Judith Sargentini csütörtök délelőtt arról beszélt, hogy szoros szavazásra számít, mivel a képviselők nagy része ugyan egyetért a dokumentumban foglaltakkal, de a pártpolitika szerinte itt is közbeszólhat. Közben azonban bizonytalanná vált a szavazás jövő szerdai lebonyolítása is, mivel a Fidesz is soraiban tudó Európai Néppárt azzal a javaslattal állt elő, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága a voksolás előtt készítsen véleményt az állásfoglalás elfogadásának formai követelményeiről. A házbizottság tagjai viszont elutasították az időhúzásra játszó felvetést, és végül arra jutottak, hogy sürgős állásfoglalást kérnek az EP jogi szolgálatától.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

Orbán azért áll vesztésre Sargentinivel szemben, mert nem tud dönteni a jobbközép és a populisták közt

A Sargentini-jelentést kárhoztatja minden fideszes politikus, a sirámoktól hangos a magyar kormánypárti sajtó. Pedig most volna itt az ideje, hogy diplomáciai csatornákon megakadályozzák az Orbán-kormány strasbourgi vereségét. A jelek szerint a Fidesznek lenne is eszköze a jelentés elfogadása ellen, de ahhoz olyan kérdésekben kéne engedni, amelyekben nem hajlandó. Konfliktusra áll a barométer.