szerző:
MTI / hvg.hu

Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente nagyjából 5 ezer ember hal bele a betegségbe.

A betegség kialakulásának hátterében genetikai, táplálkozásbeli és környezeti okok is állhatnak – mondta a jelenségről nyilatkozó Fuszek Péter egyetemi adjunktus szombat reggel az M1-en.

A régióban Csehországban, azon kívül pedig Dániában magas még a betegség előfordulása – tette hozzá.

A vastagbélrák átlagosan 10-12 év alatt alakul ki, és ez azt jelenti, hogy ha idejében eltávolítják, akkor a beteg teljesen meggyógyulhat, ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a szűrésre – magyarázta Fuszek.

A kormány csak ígérget? Lehet, hogy idén sem lesz semmi a vastagbélszűrésből

A szakember szerint se eszköz, se orvos nincs elég, így közel sem biztos, hogy idén megvalósulhat az évek óta hangoztatott szűrőprogram.

Az emberi erőforrások minisztere nemrég jelentette be, hogy ősztől vastag- és végbélszűrési program indul, az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint a következő két évben mintegy 2,4 millió – 50 és 70 év közötti – férfi és nő vesz majd részt az uniós és hazai forrású programban.

Erre reagálva a Gasztroenterológiai Társaság jövőbeni elnöke azt mondta: örül a programnak, ám aggódik, hogy az állami kapacitás nem lesz elegendő a műszeres vizsgálatokhoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Windisch Judit Itthon

"Sürgősségi MRI-re utaltak be, jövő februárra kaptam időpontot"

Ha mindez nem lenne átlagos, horrorsztoriknak is nevezhetnénk azokat a történeteket, melyeket olvasóink osztottak meg velünk arról, mennyit kellett várakozniuk egy-egy szakrendelésre az állami ellátás keretében. Stroke-gyanús eset, sürgős MRI-re váró, vakbélgyanús beteg sem volt kivétel. Nem beszélve a rákgyanús betegekről, akik ugyanúgy kiállják az adott esetben több hónapos sort a szakorvosig. Nem csoda, hogy egyre többen választják a magánrendelést, sokszor nem önszántukból, hanem kényszerből.