szerző:
MTI / hvg.hu

Orbán gyakorlatilag méltatta a vietnami kommunista berendezkedést is.

Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával találkozott hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, ahogy arról beszámoltunk, emiatt 26 tüntetőt a rendőrök el is vittek a Kossuth térről.

A vietnami főtitkárral folytatott tárgyalása után Orbán a sajtótájékoztatón pedig kijelentette, hogy

a mostani találkozó érdekességét az adta, hogy a két ország alkotmányos rendszere jelentősen eltér egymástól, a tárgyalófelek azonban úgy tekinthetők, mint a saját népük legfontosabb vezetői.

Orbán azt is mondta, a stratégiai partnerség szintjére emelik a Magyarország és Vietnam közötti kapcsolatokat, a távol-keleti térség egyik vezető országának neveztez egyébként a helyi kommunista párt uralma alatt lévő Vietnamot, amelynek berendezkedését is méltatta, mert mint mondta, szerinte

egy ország lehet úgy – és talán csak úgy lehet – sikeres, ha a hozzá leginkább illeszkedő, az ő kultúrájából fakadó társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedést valósít meg.

Orbán szerint egyre többen törekednek szövetségre Vietnammal, és Magyarország is érdekelt abban, hogy az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mihamarabb lezáruljanak, és életbe lépjen a tényleges szabadkereskedelem.

A miniszterelnök emellett megint a Kelet felemelkedéséről beszélt, és a magyar keleti nyitást éltette, valamint egy 2016-ban indított magyar mintegy 500 millió eurós segélyhitelprogramot, amely a modern Vietnam felépítését segíti az egészségügy, az oktatás, a vízellátás és a mezőgazdaság terén.

Orbán Viktor végül arról beszélt, hogy a megbeszélésen szó volt a turizmus lehetőségeinek fejlesztéséről, a két ország vállalkozóinak beruházásokra buzdításáról, a magyar állami ösztöndíjprogramról – amelyben 200 vietnami diák vehet részt –, valamint arról, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel közelgő évfordulóján Magyarország egy kiemelkedő színvonalú kulturális képviseletet nyitna Vietnam fővárosában.

A Vietnami Kommunista Párt főtitkára nagyon eredményesnek minősítette a megbeszélést, amely nyitott, barátságos, bizalommal telt légkörben folyt. Kijelentette: Vietnam Magyarországra elsődleges stratégiai partnereként tekint. A főtitkár szerint mindkét félnek javítani, egyszerűsíteni kell a beruházási környezetet. Őszinte köszönetét fejezte ki

a magyar nép hatékony segítségéért Vietnam "honvédelmi harcaihoz" és az ország újraépítéséhez.

Nguyen Phu Trong azt mondta, Vietnam támogatja azt, hogy Magyarország bővítse együttműködését a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) országaival, és fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarország segítse az Európai Unió és Vietnam együttműködését.

A sajtónyilatkozatok előtt Orbán Viktor és Nguyen Phu Trong jelenlétében a magyar és a vietnami fél több kétoldalú egyezményt is aláírt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a polgári jogsegélyről, Szabó István honvédelmi államtitkár védelmi együttműködésről, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egészséggazdasági együttműködésről, Bódis József oktatási államtitkár pedig oktatási együttműködési programról írt alá megállapodást, majd három vízipari együttműködési megállapodást is szignáltak a ceremónián.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!