szerző:
hvg.hu/MTI

Egy beteg maga kérte felvételét az osztályra, de végül alig tudott szabadulni az intézményből. A kórház elfelejtette közölni a pácienssel, hogy elrendelték kötelező gyógykezelését, az ügygondnok pedig a megkérdezése nélkül lemondott a fellebbezési jogáról.

Nem sokkal később már kényszergyógykezelés alatt állt, annak ellenére, hogy egyszer sem tanúsított önveszélyeztető magatartást. Az ombudsman szerint az illetőt leszedálták, holott ezt semmi sem indokolta volna. A beteg nemsokára hazament, de a kórház megkereste a jegyzőt, hogy vigyék vissza az intézménybe. Visszaszállítása után a beteget ismét teletömték gyógyszerekkel, majd amikor ismét hazament, már mentővel, rendőri kíséret mellett szállították vissza a pszichiátriára. Itt a korábbi két eset történései megismétlődtek, ismét szedálták, de már lakásának kulcsait is elvették tőle.

A páciens viszont nem hagyta ennyiben a dolgot, továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy haza szeretne menni, így végül rokonai felügyelete mellett hazaengedték. Székely László ombudsman szerint a történet több ponton is sántít a kórház szempontjából:

  • kiderült, hogy az igazságügyi szakértő már a felvétel szükségességét, jogszerűségét vizsgáló hivatalos bírósági szemle elrendelése előtt, a beszállítás napján elkészítette a szakvéleményét, ami alapján elrendelték a beteg kötelező gyógykezelését,
  • a szemlén, amelyen a beteg jelenlétében kellett volna határozni a gyógykezelés szükségességéről, a páciens részt sem vett,
  • a döntés ellen a beteg 8 napon belül fellebbezhetett volna, de mivel a határozatot sem közölték vele, erről nem tudott, az ügygondnok pedig a megkérdezése nélkül lemondott a fellebbezési jogáról, így a végzés jogerőre is emelkedett.

Itt azonban még nincs vége: az ombudsman szerint az önkéntes felvételi kérelem formanyomtatványában – a szokásostól eltérően – szerepelt egy olyan kitétel, miszerint aláírásával a beteg automatikusan lemond a bírói szemle megtartásáról. A beteg kémiai kényszerítését pedig és azt, hogy nem engedték neki elhagyni az osztályt, egyáltalán nem vagy csak hiányosan dokumentálták. Székely László szerint a felvételét önkéntesen kérő betegnek ráadásul joga van ahhoz, hogy akár a kezelőorvos tájékoztatását is mellőzve elhagyja a gyógyintézetet.

 

A kiemelt képünk illusztráció.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!