szerző:
hvg.hu

A független amerikai szenátor, a korábbi elnökjelölt-aspiráns a brit Guardian hasábjain írt hosszan az agresszív, autoriter nemzetközi politikai trendekről, illetve az ezek ellen hatni képes megoldásokról.

Mára már világosnak kell lennie, hogy Trump és az őt támogató jobboldali mozgalom nem csupán az Egyesült Államokra jellemző.Európában, Oroszországban, a Közel-Keleten, Ázsiában és máshol is demagógok által vezetett népmozgalmakat láthatunk, amelyek az emberek félelmeit, előítéleteit és sérelmeit használják ki arra, hogy hatalomra kerüljenek és ott is maradjanak.

Többek között ezt írja Bernie Sanders, hozzátéve, hogy „az autoriter vezetők szoros kapcsolatban állnak multimilliárdos oligarchák hálózataival, akik a világra saját gazdasági játszótereikként tekintenek”. Úgy látja, az autoriter rezsimek közös jellemzője, hogy ellenségnek tartják a demokratikus mintákat és a szabad sajtót, intoleránsak az etnikai és vallási kisebbségek felé, és hisznek abban, hogy a kormányzást saját önös anyagi érdekeikre használhatják.

Orbánt és Magyarországot külön is megemlíti, ráadásul Putyin és Oroszország szövetségeseként, Sanders szerint meg kell értenünk, ezek az autoriter vezetők egy közös frontba tömörültek, közeli kapcsolatban állnak egymással, megosztják taktikáikat, és támogatóik egy része is közös. Szerinte Orbánt és társait csak egy nemzetközi baloldal állíthatja meg, válthatja le.

Meglátása szerint a világ kormányainak együttműködve kell véget vetniük annak az abszurditásnak, hogy a gazdagok és a multinacionális vállalatok több mint 21 billió dollárt tartanak offshore bankszámlákon, miközben a kormányaiktól megszorításokat kérnek saját dolgozóik ellen. Hogy felvehessék a versenyt az autoriter rezsimekkel szemben, nemzetközi progresszív mozgalomra van szükség, ami választ ad az egyenlőtlenségre, ami nemcsak vagyonilag, de a politikai hatalomban is megmutatkozik, és egyetlen vízió mögé állítja az embereket a mindenki számára járó gyarapodásról, biztonságról és méltóságról.

Hiteles progresszív világrend újraalkotására van szükség, aminek alapja a szolidaritás, és hogy azt akarjuk: gyerekeink egészségesen nőjenek fel, jó oktatásban részesüljenek, megfelelő állásuk legyen, tiszta vizet igyanak, tiszta levegőt lélegezzenek és békében éljenek. Tudjuk, hogy ezek az erők határokon túlnyúlóan együttműködnek, nekünk is ezt kell tennünk.

(The Guardian)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!