szerző:
hvg.hu/MTI

Déli szomszédunk szerint viszont nem az Európai Parlamentnek, hanem az Európai Bizottságnak kellett volna foglalkoznia az üggyel.

Horvátország osztja azokat az aggodalmakat, amelyek a szerdán elfogadott Sargentini-jeletésben megfogalmaztak – jelentette be a horvát kormányfő csütörtök este. Andrej Plenkovic szerint viszont az ügyet nem az Európai Parlamentben, hanem az Európai Bizottságnak kellett volna tárgyalnia, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-képviselői többek között ezért nem szavazták meg a dokumentumot.

A kormányfő kijelentését azzal indokolta, hogy hasonló ügyben Lengyelországgal szemben is az EB járt el.

Plenkovic szerint ráadásul rengeteg nyitott kérdés van Horvátország és Magyarország között, amelyeket a horvát kormány mindenképpen tisztázni szeretne, az EP szerdai döntését pedig „stratégiai szempontból nézve sokkal szélesebben szeretnék látni”.

A HDZ már szerdán, a jelentés megszavazása után közleményben röviden megfogalmazta, miért állt ki Magyarország mellett. A közlemény hasonló okokat említett, mint most a kormányfő, de még megtoldotta azzal, hogy a vitatott jogi kérdések eldöntésében az Európai Unió Bírósága az illetékes. A horvát sajtó egységesen támadja az ország jobboldali pártjait, amiért nem szavazták meg a jelentést, szerintük ugyanis a magyar kormány többször is ellenük döntött, például akkor, amikor kerítést épített a közös határra, és ezzel Horvátország felé irányította a menekülteket, vagy akkor, amikor elutasította a horvátok kérelmét, amellyel Hernádi Zsolt kiadatását kezdeményezték. De egyes sajtóorgánumok szerint Magyarország az, amely blokkolja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

A jog mögé bújik a kormány a Sargentini-jelentés megszavazása után, de minek?

Senki nem vádolhatja meg a magyar kormányt azzal, hogy ne lenne humora: az uniós alapszerződés jogállamiságról szóló pontjának megsértése miatti vizsgálat megszavazását azzal utasítja el, hogy maga a voksolás sérti az alapszerződést. Sőt, emiatt az Európai Bírósághoz fordul – éppen ahhoz a testülethez, amelynek egy ítéletét egy éve nem hajlandó végrehajtani.

360 millió forintot érhet a whiskyk szent grálja

360 millió forintot érhet a whiskyk szent grálja

Másfél hónapig hánykódott az óceán közepén egy 18 éves fiú

Másfél hónapig hánykódott az óceán közepén egy 18 éves fiú

Még ma megműtik a Real sztárját, egy hónapra is kidőlhet

Még ma megműtik a Real sztárját, egy hónapra is kidőlhet

Megvan, honnan származhat a különleges aszteroida, amelyik a Naprendszeren kívülről érkezett hozzánk

Megvan, honnan származhat a különleges aszteroida, amelyik a Naprendszeren kívülről érkezett hozzánk

Kikészülnek a Facebook moderátorai, de az egyik alkalmazott szerint a vállalat nem segít nekik

Kikészülnek a Facebook moderátorai, de az egyik alkalmazott szerint a vállalat nem segít nekik

Leesett az első hó Románia hegyvidékein, több turistát is hegyimentők hoztak le

Leesett az első hó Románia hegyvidékein, több turistát is hegyimentők hoztak le